Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen i Laholm har varit i blåsväder länge. Nu riktar Ivo skarp kritik mot vårdbolaget och dess verksamheter. Bild: Jonatan Gernes
Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen i Laholm har varit i blåsväder länge. Nu riktar Ivo skarp kritik mot vårdbolaget och dess verksamheter. Bild: Jonatan Gernes

Svidande Ivo-kritik mot Humanas LSS-boende

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är inte nådig mot Humana AB och koncernens LSS-boende på i Laholm och Oskarström. Myndigheten kritiserar bolaget för bristande kompetens, otillåtna larmåtgärder och att polisen tillkallats 34 gånger.

Under dygnet 31 maj–1juni larmade personal på LSS-boendet polisen tre gånger. En boende hade slagit sönder inredning och skadat sig själv med glasskärvor.

Personalen klarade vid första polislarmet inte av situationen utan hade låst in sig i en bil på parkeringen. Natten blev än mer kaotisk.

LÄS MER: Polis och kommun slår larm om LSS-boende

Händelserna orsakade svidande kritik mot Humanas LSS-verksamhet. Både från polisen och från Laholms kommun. Under hösten stämde även facket Kommunal in i den kritiska kören och satte vid ett tillfälle in skyddsstopp för klient­­transporter från boendet.

LÄS MER: Skyddsstopp för Humana LSS – personal angripen vid bilkörning

Ivo har nu granskat Humanas LSS-verksamheter i Laholm och Oskarström och myndigheten är också skarpt kritisk.

”De boende har inte fått den omvårdnad de har behov av”, skriver Ivo och kopplar detta till att personalen (som intervjuats under granskningen) inte haft tillräcklig kompetens.

Det har inte heller verksamhetschefen – som leder arbetet på båda boendena – haft, menar Ivo.

Ivo: ”har inte levt upp till kraven”

Chefen har ansvar för att personalen har rätt kunskap.

”Ivo konstaterar att den personen som förestår de båda verksamheterna inte har levt upp till de kraven”, skriver Ivo och kritiserar Humana AB för att inte ha säkerställt att personen som är utsedd som verksamhetschef tagit sitt ansvar.

Ivo noterar att verksamhetschefen inte var medveten om skyldigheten att händelser som den i maj 2020 ska rapporteras omedelbart. Först i augusti gjordes en lex Sarah-rapport. ”Humana AB tillämpar inte det regelverk som utgör lex Sarah”, skriver Ivo.

Humana AB utredde på sätt och vis händelserna. Men riktade då inte in sig på själva missförhållandet: att ”enskild utsatte sig själv för fara, vilket kunde ha fått allvarliga konsekvenser för dennes liv”. I stället utreddes att personalen dokumenterat på fel sätt. Även där anser Ivo att Humana AB brustit.

Polis larmades gång på gång till LSS-boendet

På tio månader – från boendets start i oktober 2019 till till augusti 2020 – tillkallades polis 34 gånger till Ängelholmsvägen. ”Ivo anser att stöd från polis i omvårdnaden inte ska behövas”, skriver myndigheten.

I sitt beslut tar Ivo också upp att olika slags larm satts upp i boendena utan de boendes samtycke. Åtminstone finns inga samtycken dokumenterade. ”De boende begränsas i sin livsföring”, skriver Ivo.

Myndigheten kräver nu att Humana AB åtgärdar bristerna och vill ha in en redovisning av åtgärderna senast 5 april.

LÄS MER: Humana oenig med polisen om händelser på LSS-boende

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!