Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Sveriges längsta strand har äntligen fått en brygga

Skummeslövsborna kunde förstås inte hålla sig utan tjuvstartade med både jul- och nyårsbad, men på lördagen hölls officiell invigning av den efterlängtade badbryggan.
– Jag är djupt imponerad över det engagemang som badortsföreningen visat, deklarerade kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Runt 150 personer trotsade den ilsket vinande vinden och tog sig ner till stranden för att bevittna hur kommunstyrelsens, kommunfullmäktiges och badortsföreningens ordförande gemensamt klippte invigningsbandet och därefter släppte fram ett tjugotal oförskräckta premiärbadare.

– Fruktansvärt kallt! konstaterade Kristian Petersson när han återvände från doppet, men förklarade att han missat både jul- och nyårsbadet och var tvungen att ta revansch.

25 års kamp gav resultat

Historien bakom bryggan är väl känd vid det här laget och illustrerar att det ligger en hel del i uttryck som ”skam den som ger sig” och ”trägen vinner”.

– Ja, vi har jobbat i 25 år för att få till det här så idag känns det helt kanon. Här i Skummeslövsstrand är det ju väldigt långgrunt, men nu blir det möjligt att komma ut på djupare vatten direkt och mer inbjudande att bada på höst och vinter, sammanfattar Bo Brink, en av eldsjälarna i badortsföreningen.

För Nils Nilsson, som nyligen fyllde 100 år, var invigningen också ett stort ögonblick. Han hör till den skara som varit med och kämpat från start.

– Tänk Nisse, att du äntligen fick se din brygga, sade Helena Åström, ordförande i badortsföreningen i sitt invigningstal.

Kommun, EU, företag och privatpersoner har bidragit

Bryggdrömmen kunde förverkligas när Laholms kommun 2017 bestämde sig för att bidra med två miljoner kronor och samma summa beviljades från EU:s fond för landsbygdsutveckling. Badortsföreningen lyckades sedan själva få företag och privatpersoner att sponsra med ytterligare en miljon.

– Vi har till och med fått in mer än en miljon så nu finns det pengar till att göra lite runtomkring, som bänkar och omklädningshytter. SHK har också lovat att sponsra med belysning, säger Peter Öhrn i badortsföreningen.

Fem miljoner räckte till 120 meter

Fredrik Nilsson, kommunens projektledare, berättade att man med fem miljoner på fickan gick ut och frågade tänkbara entreprenörer hur mycket brygga det skulle räcka till. Det vinnande svaret blev en 120 meter lång och tre meter bred träbrygga med en rullstolsvänlig betongramp och en badplattform.

Läs mer: Salta bad blir möjligt för alla

Till våren kommer också den flytbrygga som skänkts av byggföretaget att sjösättas och badstege och räcken sättas på plats. Alla företag och privatpersoner som bidragit ekonomiskt kommer även att få en inskription, totalt cirka 500.

Även Mellbystrand har chans att få brygga

Nu återstår att se om det blir en andra badbrygga med placering i Mellbystrand.

– Kommunen har avsatt samma summa där för rättvisans skull. Vi kan ju inte vara med överallt, men med samarbeten och sponsring så kan också den här typen av projekt förverkligas, säger Erling Cronqvist.

Läs tidigare artiklar om kampen för en badbrygga i Skummeslövsstrand

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!