Påkörd. I början av juni kördes skylten ner av den drygt 90-åriga mannen och den riktades upp i december. Bild: Kenny Hjälte
Påkörd. I början av juni kördes skylten ner av den drygt 90-åriga mannen och den riktades upp i december. Bild: Kenny Hjälte

Svepskäl gav rattfull 90-åring körkortet tillbaka

Tingsrätten köpte inte historien om att laholmaren fått spetsad rabarbersaft och dömde därför den drygt 90-årige mannen för grovt rattfylleri. Transportstyrelsen köpte däremot förklaringen och mannen fick några dagar efter händelsen tillbaka sitt körkort.

ANNONS
|

Den drygt 90-årige mannen dömdes i december för grovt rattfylleri efter att ha rammat en skylt i Våxtorp med sin bil och sedan smitit från platsen.

Mannen har under polisens utredning hävdat olika omständigheter till varför han är oskyldig till brotten. Bland annat har han angett att han varit hos en kamrat, aktivt tackat nej till alkohol, och ändå fått alkoholspetsad rabarbersaft av sin vän.

Men vid inmundigandet har mannen inte märkt av att lemonaden varit vässad med sprit. Samtidigt har han vidhållit att han inte kört på någon skylt.

Trots 90-åringens olika förklaringsmodeller ansåg tingsrätten, med provtagningsresultat och vittnesmål till grund, att mannens förklaringar var osannolika undanflykter som kunde lämnas utan avseende.

ANNONS

Mannen dömdes för grovt rattfylleri, han hade 1,47 promille alkohol i blodet – något som inte kan orsakas av ett litet glas spetsad rabarbersaft.

Han dömdes även för att ha smitit från trafikolycksplatsen utan att meddela att han kört på skylten.

Polisen kan ta körkort när de har anledning att anta att det kommer dras in för rattfylleri, något som också gjordes när händelsen inträffade den åttonde juni förra året.

Under ärendets gång gav dock Transportstyrelsen redan den 29 juni tillbaka körkortet till mannen, efter att de tagit ställning till samma historia som tingsrätten.

– Om det känns lite vagt ifall personen kommer dömas så lämnar vi tillbaka körkortet under tiden. Det är för att medborgaren inte ska drabbas ifall det är blir en friande dom. Vi får väga rättssäkerhet mot trafiksäkerhet, säger Mattias Sundin, som är handläggare på Transportstyrelsen, men som inte beslutat i det aktuella fallet.

I fall där det väntas en dom håller myndigheten utredningen om körkortet öppen.

– Fälls man för brottet fortsätter vi utredningen. Vi kan också ta andra beslut om körkortet under tiden. Vi tar inte hänsyn till om det överklagas och drar ut på tiden, säger Mattias Sundin.

ANNONS

Nyligen gick tiden för att överklaga domen till en högre instans ut och domen vann laga kraft före julhelgen.

Tingsrätten meddelade i mellandagarna övriga myndigheter om domen.

En kontroll med Transportstyrelsen visar dock att mannen fortfarande får köra bil.

ANNONS