Svenssons arvetomt kan säljas som bolag

Familjen Svensson är på väg att lägga över sitt markägande i Mellbystrand till ett aktiebolag. Det öppnar i så fall för en framtida jätteaffär, där strandmark, Marias camping och ett hundratal värdefulla arrendetomter på badorten kan säljas tillsammans.

ANNONS
|

– Anton och Maria Svensson var mina farföräldrar. Anton dog redan på 30-talet och Maria på 70-talet, berättar ättlingen Göran Svensson.

Svenssons mark i Mellbystrand, däribland fastigheten Åmot 2:4, har gått i arv.

Med tiden har släkten förgrenats och ägarna börjar bli ohanterligt många. Nu är det i stället meningen att låta markägandet gå över till ett nybildat aktiebolag.

– Ja, vi håller på att göra en sådan ombildning. Mycket av praktiska skäl. Genom generationsväxlingar har det blivit så att folk äger femtiondelar. Det blir väldigt opraktiskt att sköta, säger Göran Svensson.

Marken omfattar i väster en bit av stranden och dynerna med sina dynstugor samt Marias camping.

ANNONS

Men det absolut största värdet finns i de mer bebyggda delarna av Mellbystrand, där ett hundratal arrendetomter finns.

Friköp och avstyckningar av dessa har diskuterats, men det hade blivit en dyr och komplicerad process.

– Ska man avyttra något får det bli hela området, säger Göran Svensson.

Både husägare och de som har dynstugor har nu börjat agera utifrån uppgifterna om bolagsbildningen. De kan tänka sig att tillsammans vara med och köpa bolaget och därmed den mark de arrenderar.

Paul Lindström äger en av de 93 dynstugorna. Han har skickat ut ett upprop till de andra ägarna.

– Som jag förstått det ska alltihop paketeras i ett bolag och säljas. Jag har pratat med stugföreningen som bad mig att undersöka om vi dynstugeägare vill bilda en ekonomisk förening, säger Paul Lindström.

En handfull dynstugeägare har hittills hört av sig. Men saken är än så länge i sin linda. Och det är stora pengar inblandade.

– Jag tror att marken kan vara värd upp mot 130 miljoner kronor. Det är klart att det finns tusen frågor kring det här, säger Paul Lindström.

En av de mest avgörande frågorna handlar förstås om huruvida det nya aktiebolaget blir till salu.

– Visst, den möjligheten öppnar sig, säger Göran Svensson.

ANNONS

ANNONS