Svartbyggt träpalats räddas av gonggongen

Den svartbyggda jättevillan i Hasslöv får stå kvar. Laholms kommun var för långsam med sitt krav att riva huset. Tio år hann gå och nu har ärendet preskriberats.

ANNONS
LocationHasslöv||

Miljö- och byggnadsnämnden har försökt pressa husets ägare med ett antal viten och hot om att tvångsriva bostadshuset och skicka räkningen till honom. Men han har inte gett vika.

Huset var från början en stuga på 60 kvadratmeter. Det har byggts till och byggts om till dagens kråkslottsliknande träpalats på 314 kvadrat. Alltihop utan bygglov, i strid mot gällande detaljplan.

Så här såg huset och uthuset ut från början, innan de olovliga tillbyggnaderna. Privat foto från före 2009, som har lämnats in anonymt till Laholms kommuns bygglovsutredning.
Så här såg huset och uthuset ut från början, innan de olovliga tillbyggnaderna. Privat foto från före 2009, som har lämnats in anonymt till Laholms kommuns bygglovsutredning.

Svartbygget glömdes bort

Byggerierna drog i gång runt 2008, trots att mannen fått avslag på sin bygglovsansökan. Kommunen gjorde flera försök att stoppa bygget, men efter något år föll saken i glömska.

Vi har inte varit vakna. Det är djupt beklagligt.

Inte förrän 2016 vaknade ärendet till liv igen. Men otydligt formulerade förelägganden fick underkänt i domstol, tiden rann i väg och nu ger nämnden upp.

ANNONS

– Vi kan konstatera att preskriptionstiden för ärendet har gått ut. Det innebär att vi inte längre kan föra talan gentemot fastighetsägaren, säger Knut Slettengren (M), miljö- och byggnadsnämndens ordförande.

”Grovt olovligt byggande”

Nämnden kallar svartbygget för ett grovt olovligt byggande.

– Det kommer det alltid att vara. Det finns ingen möjlighet att få bygglov för att göra tillbyggnader på fastigheten, om inte huset rivs i sin helhet först.

Knut Slettengren (M) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnde i Laholm. Han beklagar att ärendet blev liggande orört i sju år, så att tidsgränsen för att göra något åt svartbygget i Hasslöv till slut hann gå ut.
Knut Slettengren (M) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnde i Laholm. Han beklagar att ärendet blev liggande orört i sju år, så att tidsgränsen för att göra något åt svartbygget i Hasslöv till slut hann gå ut. Bild: Jonatan Gernes

Att ärendet drog över tidsgränsen på tio år är förstås ett fiasko.

– Som en följd av detta ärende har vi förbättrat våra rutiner kring tillsyn av fastigheter. Vi har nu dubbelbemanning i alla sådana ärenden, men det är en klen tröst i detta, säger Knut Slettengren.

Hur kunde huset glömmas bort?

– Jag tror att arbetsbelastningen är en springande punkt varför ärendet inte har handlagts på ett riktigt sätt. Man jobbade enormt mycket med bygglov, men det är ingen ursäkt.

Bevis från Google Street View

Samhällsbyggnadskontoret har letat i hyllorna, men inte hittat fler bortglömda ärenden med samma allvar.

– Vi har inte varit vakna. Det är djupt beklagligt, säger Knut Slettengren.

Förra året trodde sig kommunen ha hittat nya bevis som skulle kunna ge mer handlingsutrymme innan tidsluckan slog igen. Gamla bilder från karttjänsten Google Street View avslöjade att huset byggts till ytterligare mellan 2010 och 2011.

ANNONS

I slutändan påverkade det inte den gamla saken. Men ett nytt svartbyggeärende har startats.

Måste riva ny tillbyggnad

I onsdags tog nämnden beslut om ett nytt rättelseföreläggande som gäller omedelbart. Husägaren måste riva en olovlig tillbyggnad på den norra fasaden och återställa takkupan till tidigare skick. Annars väntar vite på 50 000 kronor.

Detta är det sista strået vi har.

Men kravet kan förstås överklagas.

– Vi räknar ny preskriptionstid från juli 2011. Det gäller för oss att dra på nu. Det är Speedy Gonzales som gäller, så att vi får ordning på det här, säger Knut Slettengren.

Frågan är om expressbeslutet håller i domstol och hinner vinna laga kraft i tid.

– Vi får se. Detta är det sista strået vi har. Skulle det inte gå kommer han ändå aldrig att kunna sälja det här huset. Detta kommer att skrivas in i fastighetsregistret, säger Knut Slettengren.

LÄS MER:Nya bevis mot svartbygge dök upp ”fem i tolv”

LÄS MER:Kommunen hotar att riva svartbyggt hus

LÄS MER:Svartbyggare slipper vite på 300 000

ANNONS