Björkebogården i Knäred vill prova tjänsten Whereby för digitala samtal.
Björkebogården i Knäred vill prova tjänsten Whereby för digitala samtal. Bild: Henrik Williamsson

Svårt att få kontakt med anhöriga - då testas tjänst för videosamtal

På flera äldreboenden saknas wifi och anhöriga efterlyser metoder för digitala samtal. En ny tjänst ska provas, men endast ett boende har visat intresse för tjänsten.

ANNONS
LocationKnäred, Laholm||

Även om kommunen inte infört besöksförbud på äldreboenden försöker många anhöriga hålla digital kontakt med sina familjemedlemmar. I ett brev till kommunen skriver en anhörig till boende på Smedjebacken att hen saknar möjligheten till digitala samtal.

Det saknas wifi Smejdebacken och Björkebogården i Knäred men enligt Kristina Isaksson, chef för äldreomsorgen, är det inte det enda problemet.

– Vi har ipads på varje särskilt boende men problemet är att du kan inte använda facetime på dem eftersom de är verksamhetsanpassade och facetime är personligt. Vi försöker hitta en annan lösning, säger Kristina Isaksson.

Testat flera olika appar

I somras testades tjänsten Whereby på Tangon men enligt Caroline Strid, kvalitetsutvecklare med inriktning på digitalisering, fanns det inte tillräcklig efterfrågan och hon har inte hunnit utvärdera tjänsten.

ANNONS

– Jag har tittat på olika appar för att testa oss fram och se vilken lösning som är den bästa för personal och brukarnas anhöriga, säger Caroline Strid.

Björkebogården ska testa

Eva Johansson, enhetschef på Björkebogården, är intresserad av en lösning för digitala samtal och har varit i kontakt med Caroline Strid.

– Vi får testa det. Eftersom intresset var så svagt på Tangon så får vi göra en ny utvärdering nu. Och eftersom Tangon testade detta mitt i corona så kunde jag inte komma ut och visa. Det blev lite lämnat till personalen, säger Caroline Strid.

När det gäller videosamtal tycker hon att man likaså kan använda verksamhetens ipads med sim-kort. Så länge brukarna inte vill använda sin egna digitala utrustning.

På Björkebogården ska alltså den nya tjänsten testas, när är osäkert. På Smedjebacken däremot kommer inget nytt wifi, enligt Kristina Isaksson.

ANNONS