Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemtjänsten i Laholms kommun handlar numera alla varor till sina brukare på Ica Maxi Mellbystrand.  Bild: Jonatan Gernes
Hemtjänsten i Laholms kommun handlar numera alla varor till sina brukare på Ica Maxi Mellbystrand. Bild: Jonatan Gernes

Svalt anbudsintresse gynnar Ica Maxi

Hemtjänsten i Laholms kommun handlar numera all mat till sina brukare på Ica Maxi Mellbystrand.
– Jag kan inte förstå hur Laholms kommun kan göra denna upphandling. De ansvariga verkar inte tänka ett dugg på de lokala handlarna och miljön, säger en dotter till en brukare i Veinge.

Kvinnan, som vill vara anonym, berättar att hemtjänsten tidigare köpte mat åt hennes 94-åriga mamma i den lokala Ica-butiken i Veinge.

– Det fungerade hur bra som helst. Plötsligt fick jag veta att hemtjänstpersonalen inte längre fick göra det eftersom de då skulle begå ett avtalsbrott. Nu får personalen i stället beställa alla varor på Ica Maxi Mellbystrand. Det känns minst sagt ogenomtänkt med tanke på avståndet och det faktum att de mindre lokala handlarna hamnar i kläm, säger hon.

Samtliga beställningar sker dessutom digitalt.

– Min mamma ser väldigt dåligt och behärskar inte tekniken. Det var så enkelt innan när hon kunde skriva inköpslistan för hand, säger hon.

Christel Sundberg är socialchef i Laholms kommun.

– De brukare som omfattas av inköp som insats får hjälp av hemtjänstpersonalen att göra sina beställningar. När varorna anländer kan de dessutom få hjälp med att packa upp varorna. För vår del innebär detta att vi kan fokusera mer på vår kärnverksamhet. Vi kan ägna oss åt omvårdnad i stället för att tvingas stå i långa kassaköer, säger hon.

”Mycket administrativt jobb”

Innan upphandlingen hänvisades hemtjänstpersonalen att göra inköp i den butik som låg närmast brukaren.

– De fysiska inköpen var förenade med mycket administrativt arbete och vi har länge efterlyst ett digitalt alternativ. Nu transporteras varorna ut till brukarna under en viss dag beroende på var de bor, säger hon.

Upphandlingen skedde i slutet av förra året.

– Vi hade två informationsmöten och då medverkade även näringslivsenheten. Det var många butiksägare som visade intresse för att lägga anbud. Därför blev vi minst sagt besvikna och förvånade att det bara var en aktör som lade anbud och det var Ica Maxi Mellbystrand som vi senare tecknade avtal med.

Christel Sundberg betonar också vikten av att gynna de lokala handlarna.

– Vi gjorde vårt bästa för att få dem att lägga anbud men det kom aldrig några och det är väldigt synd. Vi skulle gärna vilja teckna avtal med samtliga dagligvaruhandlare i kommunen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!