Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Styrkor från Laholm fick rycka ut till översvämmat Båstad

Ett åskoväder med häftigt regnande har ställt till det ordentligt för många fastighetsägare i Båstad. Källare badar i vatten och Köpmansgatan har stängts av.
Styrkor från både Laholm och Våxtorp har fått rycka ut för att delta i arbetet.

– Det har varit ett 50-tal ärenden med översvämningar, skadad infrastruktur i samhället, det är vägar, fastigheter, med mera, rapporterar Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad som även är inre befäl för Båstad.

Förutom ett 15-tal brandmän från Laholm och Våxtorp arbetar även styrkor från Förslöv, Torekov och Båstad med översvämningarna i samhället.

– Det är ganska allvarligt och mycket skador i fastigheter och affärslokaler och på vägar. Nu larmar det inte längre utan nu jobbar vi för fullt med fastighet för fastighet, där det är som värst, säger Peter Karlborg och fortsätter:

– Allt regn som kom har ju runnit ner från sluttningarna och ner i samhället, så att säga. Och så ligger vissa fastigheter lite pyrt till.

”På ett ställe var det två meter”

I en intervju med Expressen berättar Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad, att det var stora, kraftiga regnskurar med hagel och att ett 40-tal fastigheter är drabbade.

– Det är inte så att man har två centimeter på källargolvet. Här pratar vi 50 centimeter, en meter, och på ett ställe var det två meter – hela källaren, säger han till Expressen.

De södra delarna av Halland klarade sig från det häftiga regnandet.

– Det är ingenting utan det är bara Båstad samhälle som har fått det. Det räcker att det regnar uppe på Bjäretoppen så rinner det ner och nu när det är så torrt och har varit länge så blir det än värre, säger Peter Karlborg som tror att läget är lugnt även framöver.

– Vad jag kan se på våra kartor så ska vi klara oss, än så länge.

Förbättrat läge

Vid 22.30-tiden hade läget ljusnat något, enligt Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad.

– Det går faktiskt bra. Vi har till och med lyckats skicka hem en del personal. Vi har varit 30 stycken sedan vi blev larmade. Vi har haft ett 50-tal ärenden där vissa insatser har handlat om flera fastigheter. Så det är fler än 50 fastigheter som är drabbade. Cirkle K och Peppes, bland andra. Lyckantorget, där är det illa, framför allt de lokalerna som är under, bland annat Systembolaget, berättar Pelle Pettersson för HP.

– Det är även kopiösa mängder grus och sten som har runnit ut på Köpmansgatan. Trafikverket jobbar med hjullastare för att få undan det.

Brandmännen har fått hjälpa många fastighetsägare, vissa mer än andra.

– Någon fick nästan ända upp till taket, då är det inte mycket mer att göra än att bara pumpa. Men det är även ställen där det har runnit in på tomter och in på bottenplan. Det har varit 20-30 centimeter som har gått in på fastigheter som inte har källare, berättar Pelle Pettersson som hade hört siffror om att det kom 115 millimeter regn på 45 minuter.

Har du bilder eller filmer från översvämningarna? Maila [email protected]

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!