Elisabeth Roos Lindell var en av sex studenter som i sina roller i studentkommittén såg till att coronasäkra studentveckan. Hon känner sig ledsen över alla arga kommentarer som riktats mot studenter från Laholm generellt.
Elisabeth Roos Lindell var en av sex studenter som i sina roller i studentkommittén såg till att coronasäkra studentveckan. Hon känner sig ledsen över alla arga kommentarer som riktats mot studenter från Laholm generellt. Bild: Roger Larsson

Student: ”Alla var inte på den där festen”

Den studentfest i Laholm som misstänks ha spridit covid-19 har engagerat i hela landet och väckt reaktioner i sociala medier. En del av studenterna har tagit illa vid sig.

ANNONS
|

–”Alla” var inte där och det var många studenter från andra kommuner också enligt vad jag har hört, säger Elisabeth Roos Lindell, student på Osbecksgymnasiet och med i studentkommittén.

–Alla Laholms studenter har fått dåligt rykte på grund av detta i resten av Sverige, fortsätter hon.

Smittspridningen bland studenterna har upprört många. Artikeln om att smittan spreds på en stor privat fest i Laholms kommun under studenten har fått stort genomslag i landet och många har kommenterat på sociala medier.

Tillsammans med fem andra studenter ingick Elisabeth i det team som såg till att corona-säkra studentveckan som i normala fall innehåller en mängd moment där alla studenter träffas - bland annat tävlingar, bal, avslutning och utspring. Hon är också en av de studenter som svarat på en del av kommentarerna i sociala medier.

ANNONS

– På någon sida hade en vuxen person kallat alla unga i Laholm för ”intellektuellt funktionsnedsatta”. Det är ju inte roligt att läsa sådant. Det finns bara en gymnasieskola i Laholm, och då blir det ju såklart lätt att man generaliserar. Vi har lagt så mycket tid och energi på att göra detta bra och nu tror hela Sverige att ”eleverna i Laholm har fan inte skött sig”.

– Jag har inte heller träffat min farmor på jättelänge, vi gör alla uppoffringar, säger Elisabeth Roos Lindell.

Som HP rapporterade på onsdagen har en tredjedel av alla som gjort självprovtagning i Halland inte kunnat få svar på om de har covid-19 eller inte då testerna misslyckats. Detta innebär att en stor del av arbetet med smittspårning går förlorad.

Men enligt Mats Erntell, smittskyddsläkare på Region Halland, kan man se en tydlig ökning av sjukdomsfall bland unga mellan 16 och 21 år.

– Det är sannolikt, men för tidigt att säga, om det är på grund av att vi öppnat för allmän testning, eller om det är på grund av studenten, säger Mats Erntell.

Ungdomar som var på studentfesten ska redan i fredags ha skapat en Facebook-grupp där deltagare bjudit in andra som var på festen för att meddela att de hade testat positivt för covid-19.

ANNONS

– Det låter spontant jättebra. När man har testat positivt ska man rapportera till de man har haft nära kontakt med och berätta att man har insjuknat och att om man får symtom ska man misstänka att man har covid-19, säger Mats Erntell.

ANNONS