Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Exploatörens illustration över hur kvarteret Bocken i Gamleby kan se ut efter bygget. Lagan fastighetsutveckling AB planerar att på Gula villans tomt bygga två flerbostadshus utmed Gamlebygatan och S:t Clemens gränd. Bild: Link Arkitektur
Exploatörens illustration över hur kvarteret Bocken i Gamleby kan se ut efter bygget. Lagan fastighetsutveckling AB planerar att på Gula villans tomt bygga två flerbostadshus utmed Gamlebygatan och S:t Clemens gränd. Bild: Link Arkitektur

Strid mot Bockenbygge förs på två fronter

Grannarna i Gamleby som anlitat advokater för att stoppa bostadsbygget i kvarteret Bocken utkämpar slaget i två olika domstolar. De hävdar att Gula villan såldes till underpris.

Som HP tidigare berättat har elva närboende överklagat den nya detaljplanen till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Men de har också överklagat exploateringsavtalet som antogs samtidigt till Förvaltningsrätten i Göteborg.

Barnkonventionen

Kravet är i båda fallen att domstolarna upphäver kommunfullmäktiges beslut. Argumenten är delvis också desamma, att det digitala mötet inte följde reglerna.

Exploateringsavtalet som tecknats mellan Lagan Fastighetsutveckling AB och Laholms kommun påstås dessutom strida mot plan- och bygglagen, lagen om allmänna vattentjänster, kommunallagen och barnkonventionen.

Gynnande av enskild

Bland annat hävdar grannarna att kommunen sålde fastigheten Gula villan till exploatören för ett underpris. Köpeskillingen 2012 var 1,5 miljoner, men 2019 uppgick taxeringsvärdet till nästan 5,4 miljoner.

Advokaterna anser att kommunen gett ”ett otillåtet individuellt inriktat stöd” till exploatören och att den nya byggrätten för sju bostadsrätter på tomten ”kommer avsevärt att höja” fastighetsvärdet ytterligare.

LÄS MER: Grannar hävdar att beslutet om Bocken gick fel till

LÄS MER: Kritik mot att Gula villan såldes till underpris

LÄS MER: Luleå bröt mot lagen – Laholm litar på sina digitala möten

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!