Att kunna köra bil ner till badstranden gillas av många, men långt ifrån alla. Motståndarna i Strandmiljö Laholm ger inte upp kampen att stoppa eller minska strandtrafiken.
Att kunna köra bil ner till badstranden gillas av många, men långt ifrån alla. Motståndarna i Strandmiljö Laholm ger inte upp kampen att stoppa eller minska strandtrafiken. Bild: Henrik Williamsson

Strandmiljö Laholm har både plan B och plan X

Ett rättsligt bakslag avskräcker inte föreningen Strandmiljö Laholm. Ordförande Sten Wandel säger att föreningen har fler kort att spela ut för att minska fordonstrafiken på stranden. Däribland ett hemligt ess i rockärmen.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

Som HP berättat fick Strandmiljö Laholm nyligen nobben hos Mark- och miljööverdomstolen. Föreningen ansågs inte ha rättighet att klaga i ett ärende kring hur strandens markägare följer detaljplanen för stranden.

LÄS MER:Ingen klagorätt för Strandmiljö Laholm

– Vi fick inte klagorätt. Då kommer vi att köra plan B. Flera av våra medlemmar har med stor sannolikhet klagorätt i och med att de är granne med stranden. En eller flera av våra medlemmar kommer att köra samma process igen, säger Sten Wandel som är föreningens ordförande.

Det betyder i så fall nya klagomål till Laholms kommun. Får de inte gehör väntar överklagande till länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och överdomstolen.

ANNONS

Just det här ärendet handlade om att föreningen hävdar brott mot plan- och bygglagen. Men Sten Wandel flaggar för att Strandmiljö Laholm har annat på gång. Föreningen räds inte de långa rättsprocesser som lär vänta.

Har sju eller åtta rättsliga alternativ

– Det är tveksamt om det är förenligt med ett stort antal andra lagar och förordningar att tillåta trafik och parkering på stranden. Några stycken har vi prövat och det kommer vi att fortsätta göra, säger han.

– Det här är inte vårt enda spår, vi kör flera parallellt. Vi har i princip sju olika spår att jobba på. Sedan har vi ytterligare ett alternativ som jag inte vill berätta om.

Ni har ett ess i rockärmen?

– Det har vi absolut. Ett ganska stort ess.

På den här punkten är Sten Wandel hemlighetsfull.

– Vi har en idé hur vi kan få stopp på det. Eller, vår förening har inte sagt att man nödvändigtvis ska ta bort all biltrafik och parkering på stranden. Det viktiga är att den blir reglerad så att den inte skadar framför allt barn. Men det här esset ska jag inte berätta, säger han.

LÄS MER:Förening kräver snabbt ingripande mot bilstrand

LÄS MER:Strandtrafikens öde avgjort i högsta instans

LÄS MER:Friande dom: Bilstranden ska betraktas som väg

ANNONS