Strandkrogar slåss för att få sälja sprit igen

Serveringstillstånden drogs in utan förvarning. Nu kämpar Mellbystrandskrögaren Jim Klinte för sina krogar Chill out och The corners överlevnad.
– Utan alkohol lägger jag ned, säger han.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Varma sommarkvällar kan upp till 500 sittande kroggäster samlas på sommarrestaurangen Chill out vid stranden i Mellbystrand.

I somras skulle strandkrogen ha utökat med större ytor. Ny utrustning hade köpts in. Coronapandemin tvingade allt att ställa in och bara den lilla systerkrogen The Corner på Kustvägen höll öppet.

Förlorade serveringstillstånd

Omsättningen störtdök till mindre än 20 procent av ett vanligt år. När säsongen tog slut kom nästa dråpslag: miljö- och byggnadsnämnden i Laholm beslutade att återkalla serveringstillstånden för de båda krogarna med omedelbar verkan.

– Det är helt otroligt. Jag har pratat med flera inom krogbranschen som har jobbat med sådana här ärenden. Det skulle ha varit en varning på sin höjd, säger krögaren Jim Klinte.

ANNONS

I stället drogs alltså rätten att servera öl, vin och sprit in utan föregående varning. Bolaget ansågs inte längre uppfylla alkohollagens krav på personlig och ekonomisk lämplighet.

Drinklistan som saken gäller. Utan alkohol kommer YY Ligo inte att öppna sina krogar igen.
Drinklistan som saken gäller. Utan alkohol kommer YY Ligo inte att öppna sina krogar igen. Bild: Jonatan Gernes

Fastnade i Thailand

Bakgrunden var att restaurangerna lämnat in förra årets alkoholförsäljningssiffror för sent. Det fick kommunen att öppna en granskning. I den hittades en skatteskuld på cirka en halv miljon kronor.

– Jag ska inte säga att de har helt fel. Vi är sena med betalningen till Skatteverket, men där för vi en dialog och det ska självklart rättas till, säger krögaren till HP, på väg ut från en konkursförhandling med Skatteverket i tingsrätten.

Ny förhandling ska hållas om ett par veckor.

Jim Klinte, 45 år från Strömstad, har varit med sedan Chill out startade för sju år sedan. Han äger det nu konkurshotade bolaget YY Ligo AB som driver de två serveringsställena i Mellbystrand.

Ett normalt år hade detta aldrig hänt.

– Anledningen att det blev försenat och att allt det här hände är naturligtvis corona. Jag befann mig utomlands, på min svärfars begravning, när de stängde ner hela flygplatsen i Bangkok. Jag kom inte hem förrän i juni. Därav inledde Skatteverket en process, säger han.

Populärt vattenhål under varma sommardagar. Sedan sju år byggs Chill out upp på stranden nedanför Birger Pers väg i Mellbystrand varje sommar, utom 2020 då ett visst virus gjorde att verksamheten fick ställas in.
Populärt vattenhål under varma sommardagar. Sedan sju år byggs Chill out upp på stranden nedanför Birger Pers väg i Mellbystrand varje sommar, utom 2020 då ett visst virus gjorde att verksamheten fick ställas in. Bild: Malin Tilja

LÄS MER:Tre krogar får kritik av miljönämnden

LÄS MER:Krogar nekas servera alkohol – för tredje gången

”Annars bara att lägga ned”

Bolaget upptaxerades skönsmässigt, baserat på sin omsättning före pandemin.

– Ett normalt år hade detta aldrig hänt. Min revisor har räknat ut att i slutändan ska jag ha tillbaka pengar, inte betala pengar, säger Jim Klinte och fortsätter:

ANNONS

– Vi dealar med Skatteverket nu och jag hoppas verkligen att kommunen ändrar på sitt beslut när allt det här är klart. Annars är det bara att lägga ned. Utan alkohol kan vi inte bedriva verksamheten.

Han har överklagat alkoholbeslutet till förvaltningsrätten. Första ronden blev en motgång. Kommunen har inte velat ändra sig. I ett färskt beslut ger rätten avslag på att tillåta servering under tiden som tvisten pågår. Vad slutdomen blir är ännu ovisst.

”En skitsumma”

– Flera andra kommuner har låtit det fortgå, när de vet att problemen är på grund av corona. En halv miljon är en skitsumma. Det jobbar jag in, ge mig bara en ärlig chans, säger Jim Klinte.

Stängt i luckan. Krögaren Jim Klinte slåss för att The Corner i Mellbystrand ska kunna öppna igen. Striden står både mot Skatteverket och miljökontoret i Laholms kommun.
Stängt i luckan. Krögaren Jim Klinte slåss för att The Corner i Mellbystrand ska kunna öppna igen. Striden står både mot Skatteverket och miljökontoret i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

I höstas betalade han in 220 000 kronor – ”det jag hade” – till Kronofogdemyndigheten. Nu ser han tillbaka på ett tufft 2020.

– Vi har kanske drabbats lite hårdare inom krogbranschen, men det är bara att gilla läget. Jag har sett många stammisar som gått förbi men inte vågat komma in.

En halv miljon är en skitsumma. Det jobbar jag in, ge mig bara en ärlig chans.

Om allt löser sig inför nästa sommar vill han dra i gång säsongen tidigare än midsommar som han hittills brukat.

– Många gäster har frågat varför vi öppnar så sent. Då provar vi. Jag har gjort otroligt mycket investeringar. Ny utrustning, nytt tält och utbyggnation. Chill out skulle egentligen ha blivit större redan i fjol. Det är jäkligt tråkigt om det inte går vägen, säger Jim Klinte.

ANNONS

LÄS MER:The Corner och Chill out förlorar alkoholtillstånd

LÄS MER: Strandrestaurang för snabb – tvingas böta

ANNONS