Kommunikationschefen Helena Dovier, planeringschefen Linda Svederberg och servicechefen Lisa Larsson är tre kvinnliga toppchefer som sagt upp sig från Laholms kommun. Även kommunjuristen och tre strateger har lämnat avsked.
Kommunikationschefen Helena Dovier, planeringschefen Linda Svederberg och servicechefen Lisa Larsson är tre kvinnliga toppchefer som sagt upp sig från Laholms kommun. Även kommunjuristen och tre strateger har lämnat avsked.

Strömavhopp av kvinnliga chefer från kommunen

Kommunikationschefen är inte ensam om att lämna Laholms kommun efter sommaren. Fyra kvinnliga topptjänstemän har sagt upp sig.

ANNONS
LocationLaholm||

Kommunikationschefen Helena Dovier valde att sluta efter ett år på kommunen, sedan hennes chefstjänst försvann i en omorganisation.

Men fler söker sig bort. Servicechefen Lisa Larsson, planeringschefen Linda Svederberg och kommunjuristen Cecilia Håkansson har också sagt upp sig.

– Det sammanfaller nog, samtidigt som vi gör en stor omorganisation. Då vet vi att folk brukar titta sig om och se ”vad vill jag göra”. Det finns inga konflikter eller sådant bakom, säger Anders Einarsson, Laholms kommunchef.

Byter till Halmstad

Lisa Larsson har jobbat i 14 år på kommunen. Hon började som köksansvarig på Lagaholmsskolan och jobbade sig upp till kostchef och sedan internservicechef för att till slut bli verksamhetschef för hela serviceområdet.

ANNONS
”När tjänsten där dök upp såg jag absolut en möjlighet att få jobba med just de frågorna som jag brinner för igen, i en större organisation med fler människor. Det känns roligt”, säger Lisa Larsson som blir verksamhetschef för måltidsverksamheten i Halmstad.
”När tjänsten där dök upp såg jag absolut en möjlighet att få jobba med just de frågorna som jag brinner för igen, i en större organisation med fler människor. Det känns roligt”, säger Lisa Larsson som blir verksamhetschef för måltidsverksamheten i Halmstad. Bild: Ann Katrin Norling/arkiv

I september byter hon till Halmstads kommun, där hon blir verksamhetschef för måltidsservice och servicekontoret.

– Där får jag möjligheten att ägna mig åt måltidsfrågorna på 100 procent. Det är de frågorna jag brinner mest för och nu får jag jobba med dem i en större organisation, säger Lisa Larsson.

Nytt jobb i Ängelholm

Linda Svederberg började som översiktsplanerare i Laholm 2016 och blev förra året chef för planeringskontoret. I oktober byter hon arbetsplats till Ängelholms kommun, där hon blir planchef.

– Jag har hittat ett jobb som jag tycker är jätteintressant i Ängelholms kommun. Jag söker mig vidare för att jag känner att det är dags, säger Linda Svederberg.

Planeringschefen Linda Svederberg säger att hon har trivts i Laholms kommun. ”Det har varit superspännande projekt och trevliga kollegor”, säger hon som nu är på väg till en motsvarande tjänst i Ängelholm.
Planeringschefen Linda Svederberg säger att hon har trivts i Laholms kommun. ”Det har varit superspännande projekt och trevliga kollegor”, säger hon som nu är på väg till en motsvarande tjänst i Ängelholm. Bild: Anna Olofsson

Båda säger att de trivts väldigt bra i kommunen, men passar på frågan om varför just kvinnliga chefer lämnar Laholm. Deras nuvarande tjänster kommer att flyttas till den nya samhällsbyggnadsförvaltningen som sjösätts efter årsskiftet.

Ska tänka på framtiden

Kommunjuristen Cecilia Håkansson började i Laholm så sent som i oktober, men lämnar redan efter semestern. Varför hon begärt avsked vill hon inte kommentera i HP.

Jag ska fundera på vad jag ska syssla med framöver.

– Jag har kort uppsägningstid eftersom jag varit anställd kort tid. Jag ska fundera på vad jag ska syssla med framöver, säger Cecilia Håkansson.

Laholms kommunchef Anders Einarsson ser ingen gemensam nämnare i att flera kvinnliga chefer på kort tid har sagt upp sig från kommunen, mer än att det pågår en stor omorganisation.
Laholms kommunchef Anders Einarsson ser ingen gemensam nämnare i att flera kvinnliga chefer på kort tid har sagt upp sig från kommunen, mer än att det pågår en stor omorganisation. Bild: arkiv

”Kan vara så att man inte är nöjd”

Alla fyra nämnda är kvinnor. Tidigare i år har också tre kvinnliga strateger i stadshuset sagt upp sig. Men Anders Einarsson ser inget mönster i det.

ANNONS

– Inte utifrån mitt perspektiv. Jag tittar inte ofta på kön, utan det är kompetens som styr. Alla har i princip gått vidare till tjänster som är bättre, säger han.

Det säger ingenting om hur bra Laholms kommun är som arbets­­givare på jämställdhet?

– Det tycker jag verkligen inte.

Har någon av dem som valt att sluta uttalat missnöje till dig?

– Nej. Man får ha i bakhuvudet att vi gör om hela förvaltningsstrukturen, på ett politiskt uppdrag som kom innan jag började. En del får lämna kommunstyrelsen och det kan vara så att man inte är nöjd med det. Men det är ett politiskt beslut som inte har med ledarskapet i sig att göra, säger Anders Einarsson.

LÄS MER:Toppchef försvinner efter bara ett år

LÄS MER:Niklas Wilsson blir chef för samhällsbygget i Laholm

ANNONS