Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Stort minus i ekonomin: 31 miljoner i underskott

Närmare 31 miljoner kronor i underskott för socialnämndens verksamhetsområde. Hälften beror på ökade kostnader till följd av coronaviruset.

Det beräknade underskottet för socialnämndens verksamhet för hela året är 30,8 miljoner, utifrån augusti månads slut.

– Det är inga roliga siffror. Nästan 31 miljoner i underskott i prognosen, det är mycket pengar. Men det kunde ha varit värre, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden.

– Fast samtidigt, till viss del, finns det naturliga förklaringar till det hela, säger Anna-Lena Emilsson (C), ledamot i nämnden.

Beror på coronaviruset

Anledningen till hälften utav det stora minustecknet är extra kostnader i och med coronaviruset. Kommunen har återsökt 15,5 miljoner av dem och räknar med att hamna på 13-14 miljoner minus. Men det är om regeringen håller vad de lovat, men det vågar man inte räkna med.

– Vi kan hoppas att man står för vad man sagt. Kommunen har fått full täckning för sjuklönerna vilket ger ett gott tillskott i och med att vi har en personaltät verksamhet, säger Anna-Lena Emilsson.

Fortfarande är det en del effektiviseringar för socialnämndens tidigare åtgärdspaket som inte slagit igenom som gör att nämnden hoppas hämta in två miljoner kronor där.

– En del har inte heller kunnat ge den effekt som var tänkt då coronan har påverkat detta, säger Anna-Lena Emilsson.

Ska fortfarande strama upp ”socialbidraget”

Arbetet med att strama upp det ekonomiska bidraget, tidigare kallat socialbidrag, har tagit fart och Jobb Laholm har rapporterat in fler som inte sköter sig sedan påstötningarna gjordes.

– Gällande arbetet med ekonomiskt bistånd, har vi sett att genomlysningen har börjat ge effekt. Vi hade inga och några få avvikelser rapporterade i början på året. Efter vår skrivelse tillsammans med kultur- och utvecklingsnämnden är avvikelserapporteringen upp i 25 stycken i augustimånad. Det har varit för generöst, säger Kenneth Camitz.

Coronaviruset har påverkat på andra plan, där man inte kan återsöka några pengar. Hemmasittandet har orsakat mer våld i nära relationer som dragit på sig ökade kostnader med åtgärder och placeringar.

Samtidigt har det varit en ökad vårdtyngd på särskilda boenden med behov av dubbelbemanning och vak. Dessutom har det gått extra tid för introduktioner av vikarier.

– Det går inte att sätta på något ”coronakonto” även om det beror på det. Vi får se vad det landar på i slutändan, säger Kenneth Camitz.

Ingen tilltro till regeringen

Socialnämnden nämner tidigare ärenden där regeringen menat att de ska ta ansvar och stå för kostnaderna, samtidigt som det visat sig inte bli så. Därför vågar nämnden inte räkna med att få ersättning för alla utgifter för arbetet med coronaviruset. Kenneth Camitz (M) tar upp utgifter på fem miljoner som kommunen tvistar med Migrationsverket om.

LÄS MER: Personer som lever på bidrag sätts under lupp

LÄS MER: Förslag om färre platser på äldreboende sköts upp

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här