Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stort coronautbrott inom hemtjänsten på Lingården

Sex eller sju i personalen och flera av de äldre med hemtjänst på Lingården i Laholm har smittats med covid-19.
– Vi står mitt i det, säger socialchefen Christel Sundberg om läget.

– Vi har en stor smittspridning bland personal och ett par boende också som är smittade, bekräftar Christel Sundberg, förvaltningschef för socialtjänsten på Laholms kommun.

En hemtjänstgrupp är placerad på Lingården och har sin bas där. När och hur smittan kom in bland personalen är oklart, enligt socialchefen.

– Ett par veckor har vi haft smitta där. Det har inte förvärrats bland de boende, men det är personal som vi har identifierat nu, säger Christel Sundberg.

Boende med hemtjänst

Lingården i centrala Laholm var tidigare ett av kommunens särskilda boenden, som nu håller på att ställas om till ett slags trygghetsboende. Av 32 lägenheter är det bara boende i fem som fortfarande har beslut om särskilt boende. Det betyder att de flesta av de äldre som bor på Lingården i dag hyr vanliga lägenheter och vid behov får hjälp av hemtjänsten.

En av kommunens hemtjänstgrupper utgård från Lingården i Laholm. Där har smitta av covid-19 brutit ut bland personalen. Bild: Jonatan Gernes
En av kommunens hemtjänstgrupper utgård från Lingården i Laholm. Där har smitta av covid-19 brutit ut bland personalen. Bild: Jonatan Gernes

Plötsligt är det en grupp som blir smittad, sen klingar det ut och poppar upp någon annanstans.

Smittspårning pågår och kommunen väntar på svar från test 2. Christel Sundberg hoppas få en klarare bild av smittläget då.

– Vi har haft sådana här kluster tidigare också med stor smittspridning bland personal, utan att brukare blivit smittade. Det är så samhällsspridningen ser ut just nu. Plötsligt är det en grupp som blir smittad, sen klingar det ut och poppar upp någon annanstans.

LÄS MER: Tolv personer smittade av covid-19 på äldreboende

LÄS MER: Randerslund helt friskt från coronasmitta

Att smittan inte fått större fäste bland de äldre i huset är ett gott betyg till att rutinerna om basal hygien följs, anser socialchefen.

Christel Sundberg, socialchef på Laholms kommun. Bild: Evelina Gunnarsson, arkiv
Christel Sundberg, socialchef på Laholms kommun. Bild: Evelina Gunnarsson, arkiv

Äldreboenden färdigvaccinerade

Kommunens vaccination av fas 1 pågår för fullt, i den takt som doserna kommer. Där ingår de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

– Vi vaccinerar för fullt. Samarbetet med regionen fungerar fantastiskt. Vi blev färdigvaccinerade på de särskilda boendena nu i dagarna, säger Christel Sundberg.

Vaccinationen av vårdnära personal rullar också på.

– Från vecka 8 kommer vi att gå över till Astra Zeneca-vaccinet när det gäller personalvaccination för dem under 65 år. Merparten av vår personal är under 65. De som har fått Pfizer i första vaccinationen kommer självklart också få den som andravaccination, säger Christel Sundberg.

LÄS MER: Inga brister i vården på äldreboenden med covid-19

LÄS MER: Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!