Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Storbonden har bytt ut stövlarna mot skoluniform

Tillbaka på skolgården ett halvt sekel senare. Tidigare Arlabossen Åke Hantoft har blivit skolpolitiker på gamla dar.
– Om man får en sådan fråga så har någon sett att här är ett ämne. Det var så jag kom in i Arla också, säger han oblygt.

Få gissade på förhand att den tidigare storbonden Åke Hantoft skulle ta över som ordförande i barn- och ungdomsnämnden (bun) när Maria Bronelius (C) kastade in handduken.

Klivet från det internationella näringslivet till lokalpolitiken tog han dock redan ett år tidigare.

LÄS MER: Tidigare Arla-boss tar över i barn- och ungdomsnämnden

LÄS MER: Åke Hantoft träder in i kommunpolitiken

Centerhöjdaren Erling Cronqvist ringde och undrade vad han hade för sig. Hantoft hade då sålt sin mjölkgård i Ösarp, slutat som styrelseordförande i mjölkjätten Arla, flyttat till Skummeslövsstrand och byggt hus för att njuta pensionens glada dagar.

Kunde han tänka sig att fylla en lucka i partiledet som ersättare i kommunstyrelsen?

– Det tog lite tid att säga ja, men samhällsengagemanget har egentligen alltid funnits. När jag varvade ner i det internationella Arla hann jag läsa mer tidningar. Laholms kommun har de senaste åren varit i en spännande och krävande tid. Till sist sade jag till Erling att jag prövar – och fick chansen att lära mig lite av en annan värld.

Nybörjare i skolfrågor

När frågan nästa gång gällde att ta över en krisande nämnd behövde han inte lika lång betänketid.

– Med viss ödmjukhet kan jag inse att de tyckte min erfarenhet av styrelser kunde vara gångbar nu.

Vad kan du om skolfrågor?

– Inte så mycket, medger bun-ordföranden som just nu går en intensivkurs för att få en bild av ”var vi är, vad som hänt och hur vi gör”.

Åke Hantoft (C) är ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm, men kan inte så mycket om just skolfrågor. Det var mer politiken i sig än den specifika nämndens arbetsområde som drog honom till uppdraget. ”Och det var där behovet uppstod”, säger han. Bild: Jonatan Gernes
Åke Hantoft (C) är ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm, men kan inte så mycket om just skolfrågor. Det var mer politiken i sig än den specifika nämndens arbetsområde som drog honom till uppdraget. ”Och det var där behovet uppstod”, säger han. Bild: Jonatan Gernes

Om sin företrädares sorti – Bronelius fick inte ansvarsfrihet efter möbelskandalen – säger Åke Hantoft att han har respekt för att hon slutade och att han hade prioriterat likadant: att få i gång skolan med möbler till eleverna.

– Sedan tycker jag att det som följde efteråt blev pajkastning, där det var mer viktigt att skydda sig själv.

Många når inte godkänt

Om han som ny ordförande inte redan visste vad han gav sig in på, blev det smärtsamt tydligt vid samma aprilfullmäktige som han valdes in. Debatt gick hög om grundskolans usla resultat.

Fler än var tredje elev i årskurs nio når inte kunskapskraven i alla ämnen. Var fjärde elev går ut utan gymnasiebehörighet. Av fjorton kriterier som kommunen mäter inom skolan lyser tio rött för negativ trend och bara två positivt grönt.

– En av de större utmaningarna just nu, säger Åke Hantoft som inte sitter på några färdiga lösningar.

– Det är för tidigt. Jag behöver 100 dagar först. Jag har inte mer än 30.

Jag satt längst bak de första två dagarna, sedan ville lärarna ha mig längst fram så att de hade lite bättre koll på vad jag höll på med.

Den andra brännande skolfrågan är lokaler. I orter som växer räcker skolorna knappt till, men i Genevad och Ahla finns förslag om att stänga.

– Nu kom den här coronan emellan, men det ska bli otroligt spännande om man kan nå en politisk enighet. Jag tycker att man har gjort fel. Man ska börja i den andra änden: att veta vilka skolor som kan ta emot alla elever och personal innan man pratar om nedläggningar.

Tog aldrig studenten

Hur var han då själv som skolpojke? Ett lysande ämne? Nja, snarare en ”otroligt livlig” elev.

– Jag satt längst bak de första två dagarna, sedan ville lärarna ha mig längst fram så att de hade lite bättre koll på vad jag höll på med.

Han gick grundskolan i Skottorp, tog examen från Laholms samrealskola men hoppade av från gymnasiet i Halmstad före studenten.

– Jag tröttnade och ville gå hem och mjölka kor. Sedan blev det den vägen – och det gick rätt bra för mig.

Åke Hantoft hoppade av gymnasiet för att han ville mjölka kor. Han fick mer än vad han kunde drömma om. Han blev mjölkbonde och styrelseordförande för storkoncernen Arla. Bilden togs 2012. Bild: Joakim Kullberg, arkiv
Åke Hantoft hoppade av gymnasiet för att han ville mjölka kor. Han fick mer än vad han kunde drömma om. Han blev mjölkbonde och styrelseordförande för storkoncernen Arla. Bilden togs 2012. Bild: Joakim Kullberg, arkiv

Vägen gick i mamma och pappas fotspår. Båda lantbrukare och centerpartister.

– På den tiden gifte man sig rätt tidigt. Anna Carin och jag var 23 år när vi gifte oss. Vi köpte en gård några år senare. Sedan började förtroendemannalivet i Arla och LRF.

”Då växlade allting upp”

Två viktiga vändpunkter var steget in i Arlas styrelse 1998 och köpet av en större gård i Ösarp 2001.

– Då växlade allting upp. Vi började med 30 kor och slutade med över 500. Arla gick från en omsättning på 13 till 120 miljarder kronor. Det gör att man får en erfarenhet, men också chansen att umgås och få inspiration av människor som är mycket krävande.

När uppdraget i bun tar slut har Åke Hantoft fyllt 70. Och sedan?

– Vad som händer efter siste december 2022 får vi se.

”Kompisgunga ska det vara”, säger den nye bun-ordföranden Åke Hantoft när HP ber honom ställa upp på en rolig bild på skolgården. Bild: Jonatan Gernes
”Kompisgunga ska det vara”, säger den nye bun-ordföranden Åke Hantoft när HP ber honom ställa upp på en rolig bild på skolgården. Bild: Jonatan Gernes

Fakta: Åke Hantoft (C)

• Ålder: 68 år. ”Men jag säger att jag är född -52. Det låter bättre.”

• Bor: I nybyggd villa i Skummeslövsstrand.

• Familj: Hustrun Anna Carin, tre vuxna barn och tre barnbarn.

• Politiska uppdrag: Ny ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm, ett deltidsuppdrag på 45 procent. Ersättare i kommunstyrelsen.

• Fritidsintressen: Väldigt sportintresserad, fotboll på tv. Röra mig. ”Det kommer bli väldigt mycket cykel.” Och så familjen.

LÄS MER: Åke Hantoft lämnar Arla och bondelivet

LÄS MER: Maria Bronelius (C) nekas ansvarsfrihet

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här