Stor screening efter coronasmitta i hemtjänsten

En person med avtal om hemtjänst smittades av covid-19. Nu har 18 anställda och 30 brukare testats.

ANNONS
|

Provtagningen är en del i det screeningarbete som görs för att kartlägga coronaviruset.

– Det kom nya riktlinjer efter midsommar och det är läkare som bestämmer vilka som ska testas, förklarar Kristina Isaksson, enhetschef på Laholms kommun.

Alla provsvaren har ännu inte kommit, men det är hittills två i personalen som bekräftats bära på smittan. Båda har väldigt lindriga symtom.

– De har väldigt lätta förkylningssymtom, den ena har nästan inga symtom alls, säger Isaksson.

Av de 30 ytterligare brukarna som också ska ha testats hade ingen symtom på förhand. Provsvaren för dem väntar under torsdagseftermiddagen.

Efter att en brukare konstaterats smittad anmälde kommunen till Arbetsmiljöverket att 15 personer som varit hos brukaren under en viss tidsperiod hade utsatts för smitta.

ANNONS

– Det kommer nya riktlinjer hela tiden och jag fick höra i efterhand att det bara skulle anmälas till Arbetsmijöverket om personalen hade arbetat utan skyddsutrustning. Det har de inte gjort, säger Kristina Isaksson.

Hur smittan har kommit till brukaren håller man nu på att smittspåra. Dessutom görs en screening av personer som kan ha utsatts för den via personalen i hemtjänsten.

– Har man varit i en miljö där man riskerat att smittas måste man göra ett sådant test innan man kommer och arbetar, säger Christel Sundberg som är socialchef.

ANNONS