Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stor fastighet smusslades undan före personlig konkurs

Laholmskvinnan trollade bort en miljonfastighet innan hon gick i personlig konkurs. Affären har väckt frågor. Nu måste den nya ägaren lämna tillbaka egendomen till konkursboet.

Varje månad drar Kronofogdemyndigheten av 838 kronor från pensionen till den 74-åriga kvinnan i Laholms kommun. I den takten skulle det ta cirka 200 år att betala av hela hennes skuldberg på över 1,9 miljoner kronor till staten och privata företag. Bland annat har en lastbilsåterförsäljare i Kungälv ett krav på 800 000 kronor.

Men en färsk dom har tänt ett hopp om snabbare avbetalning.

Märklig fastighetsaffär

Några andra utmätningsbara tillgångar än pensionen har kvinnan inte. Allt hon äger är ett tiotal värdelösa skrotbilar. Samt en större fastighet på orten där hon bor, som dock såldes ett halvår innan staten begärde henne i personlig konkurs. Hon har också flera företagskonkurser bakom sig.

När konkursförvaltaren Otto Hallgren började nysta i fastighetsaffären såg han flera märkligheter.

Huruvida det varit något brottsligt förfarande får jag ta ställning till framöver.

Fastigheten såldes till vad som förefaller vara ett ordentligt underpris. Ett holdingbolag fick köpa den för 800 000 kronor. Den 18 000 kvadratmeter stora tomten med flera byggnader är värderad till 2,3 miljoner och har ett taxeringsvärde på 3,6 miljoner. Kvinnans son är skriven och bedriver verksamhet där.

Ingen betalning

Konkursförvaltaren reagerade på både priset och betalningen.

– Jag har inte kunnat finna att den uppgivna köpeskillingen har flutit in på något konto tillhörande (kvinnan). Här syns inte ha betalats något över huvud taget, säger Otto Hallgren.

Affären har, enligt Hallgren, tydliga inslag av gåva. Upplägget gjorde att kvinnans fordringsägare blev utan pengar. Så är det inte tillåtet att göra när någon som är skuldsatt upp över öronen är på obestånd, det vill säga inte kan betala.

Stämde köparen

Otto Hallgren stämde köparen för konkursboets räkning. I en färsk dom ger Halmstads tingsrätt honom rätt. Holdingbolaget måste återlämna fastigheten till konkursboet.

Det kan ske antingen på frivillig väg eller med hjälp av Kronofogden. Nästa steg är försäljning.

– Tanken är att göra pengar av de tillgångar som finns. De ska gå till utdelning till fordringsägarna. När det gäller en fastighet är det normala är att man bjuder ut den till allmänheten för ett köp, för att på det viset försöka få ett så bra bud som möjligt.

Det kan också bli fråga om att göra en anmälan om ekobrott.

– Huruvida det varit något brottsligt förfarande får jag ta ställning till framöver. Som förvaltare ska jag i så fall underrätta Ekobrottsmyndigheten. Då får i de gå vidare och utreda saken, säger Otto Hallgren.

LÄS MER: Fordonsskulderna har minskat hos Kronofogden

LÄS MER: Chill out och The Corner har försatts i konkurs

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här