Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pristagare. Petter och Frida Axelsson med sonen Melwin samt Elias Axelsson fick motta Wangögåvan tillsammans med Joakim och Frida Antonsson.

Stipendiater som trivs på landsbygden

Det finns gott hopp om att gårdarna runt Knäred ska överleva. Hela fem unga personer tog emot Wangögåvan, som syftar till att motverka "den sorgliga flykten från landsbygden".

Nu var egentligen årets stipendiater bara två, nämligen Anders Axelsson och Joakim Antonsson. Men Anders var bortrest, och sönerna Petter och Elias Axelsson fick träda in i hans ställe tillsammans med Petters fru Frida och deras son Melvin.

– Vi är tre bröder som alla är intresserade av att ta över gården när pappa vill sluta. Det är en skogsfastighet och vi brukar vara där och hjälpa till mycket, säger Petter och Elias Axelsson.

Den andra stipendiaten var Joakim Antonsson som tog emot priset tillsammans med sin fru Frida Antonsson. Paret tog över Joakims pappas gård för ungefär ett år sedan.

– Vi har också en skogsfastighet, men kommer kanske att skaffa djur längre fram. Just nu är åkermarken utarrenderad eftersom vi känner att vi vill ta ett steg i taget. Men vi trivs på landet och vill stanna där, säger de.

Bertil Gustafsson som är ordförande i Stiftelsen hembygdsfonden berättade att priset har delats ut 42 gånger.

– Men vi har låtit stipendiet bli lite modernare. Vi har haft många duktiga döttrar som också tagit över släktens gårdar, och vi tror inte att Joel Wangö skulle ha haft något emot det, säger han.

Priset delades ut vid hembygdens dag i Bollaltebygget i söndags.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här