20 år gammal fotograferades Sten Candell i samband med att han tog plats som ledamot i Laholms kommunfullmäktige i oktober 2018.
20 år gammal fotograferades Sten Candell i samband med att han tog plats som ledamot i Laholms kommunfullmäktige i oktober 2018. Bild: PeO Persson

Sten Candell (M) hoppar av alla sina uppdrag

Blott 20 år gammal valdes Sten Candell (M) in i Laholms högsta beslutande församling som kommunens yngsta politiker. Nu lämnar han politiken för juridikstudier i Lund.

ANNONS
LocationLaholm||

– Jag har börjat plugga i Lund och kan inte riktigt fortsätta med båda parallellt, säger Sten Candell om beslutet att lämna politiken.

Den i dag 23-årige laholmaren fick plats sju på Moderaternas valsedel inför valet 2018. Han knep partiets sista stol kommunfullmäktige, där han blev yngst av samtliga 41 ledamöter.

– Det har varit en kul och lärorik upplevelse. Jag tror att jag på något sätt kommer att återvända till politiken efter att jag är klar med mina studier.

LÄS MER:Nya politiker tar plats i fullmäktige

LÄS MER:90-talisterna gör sitt intåg i fullmäktige

”Extremt mäktig känsla”

Sten Candell har begärt att bli befriad från alla sina förtroendeuppdrag i både Laholms kommun och Region Halland. Förutom ledamot i kommunfullmäktige har han varit ersättare i kultur- och utvecklingsnämnden, regionfullmäktige och driftnämnden kultur och skola.

ANNONS
”Hökmark for freedom since ’52” stod det på Sten Candells tröja när HP porträtterade honom första gången inför valet 2018. Moderatveteranen Gunnar Hökmark var en förebild för den nyblivne M-politikern, som gått med i MUF redan som 15 åring.
”Hökmark for freedom since ’52” stod det på Sten Candells tröja när HP porträtterade honom första gången inför valet 2018. Moderatveteranen Gunnar Hökmark var en förebild för den nyblivne M-politikern, som gått med i MUF redan som 15 åring. Bild: Henrik Williamsson

– Det är en extremt mäktig känsla att kunna vara en del av och påverka vilket håll politikens riktning ska gå. Jag är tacksam för den moderata partigruppen jag har suttit med, som varit lyhörd och alltid kunnat resonera.

Känner du att du har lyckats uträtta någonting under de här två åren?

– Jag tror inte att jag har lyckats uträtta någonting personligen. Med de andra moderaterna tror jag att vi har kunnat se olika lösningar och motverka vissa negativa förslag, till exempel för att ta bra beslut som sparar pengar och bibehåller service.

LÄS MER:Många nya politiker tar plats på stolarna

LÄS MER:SD-ledaren har inte gått på mötena på över ett år

73-årig efterträdare

Sten Candell läser juridik sedan i höstas och har flyttat till studieorten Lund.

På tur att efterträda honom i kommunfullmäktige står Marit Schwerin (M), 64 år från Lilla Tjärby.

Fotnot. Artikeln innehåller en rättelse. I en tidigare version uppgavs felaktigt att Jerker Jacobson stod på tur i kommunfullmäktige, men han har redan en ordinarie plats efter ett tidigare avhopp i den moderata gruppen.

LÄS MER:Moderat toppolitiker lämnar sina uppdrag

LÄS MER:Jacobson får sätta sig på ledig Moderatstol

ANNONS