Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/17

Statsminister Stefan Löfven besökte Laholm

Tre månader gamla Carla Berg från Våxtorp blev först att skaka hand med statsminister Stefan Löfven i Laholm. ”Vi ska lämna över en bättre värld till våra tremånaders”, sade han sedan i sitt tal.

Mötet ägde rum i foajén till Campus Laholm, dit Löfven kom på lördagen för att hålla tal inför 200 halländska socialdemokrater som samlats till distriktskongress.

– Vi är sosse-hangarounds, sade mamman Elina Berg. 

– Som tur är älskar den här lilla biten att gå på politiska möten. Vi har precis flyttat ner till Krogshult och jag har engagerat mig i Laholms S-förening.

33 år har gått sedan en socialdemokratisk statsminister senast besökte Laholm.

Även Olof Palme mottogs av ett barn, en treårig pojke, som överlämnade en ros framför Rådhuset. Visiten fortsatte med konstvandring genom Gamleby och lax på Gröna hästen.

Någon liknande rundtur hade inte Stefan Löfven tid med. Han styrde raskt upp till talarstolen på scenen i Osbecksgymnasiets aula.

Som den vane talare han är värmde Löfven upp partikamraterna med några skämt. S i Laholm hade försett honom med lokalt underlag.

– Jag läste att Laholm har tolv kilometer sandstrand. Då känner man suget att ta med sig badbrallorna, sade statsministern och tillade att det kanske inte riktigt är rätta temperaturen än.

– Men å andra sidan. Där jag kommer från blir det inte så mycket varmare.

Ramsan om Hallands åar mindes Sollefteåsonen sedan skolan.

– Men Fylleån? Man undrar, hur fick den det namnet?

Löfven fick också kongressen att skratta åt att det på 1940-talet utretts om det ska uttalas ”La-holm” eller ”Laholm”.

– Det finns liksom ingen fråga som är komplex nog. I svensk politik och kultur tillsätter vi en utredning.

Löfven skulle tala i 20-25 minuter. ”Längre”, sade pressekreteraren Ingela Nilsson , ”om han får feeling”. Talet klockade in på drygt en halvtimme. Det var allmänt hållet om partiets politik att hålla ihop landet för alla.

Även terrordådet i Stockholm berördes. Förstärkning av säkerheten är ”det första och främsta som ligger för oss”, sade Löfven.

– Vi ska försvara vårt sätt att leva i ett öppet och fritt samhälle mot de intolerantas angrepp. Därför ska vi slå ner mot terrorister med hela det svenska samhällets styrka. Det lovar vi.
Han ville också bygga fler bostäder. Det första målet på 70 000 nya lägenheter är nära att uppnås.

Lokale S-tungviktaren Kjell Henriksson hade hoppats få tillfälle att ta med partiledaren en tur till Stortorget för att lobba för kvarteret Hästen. Kommunen vill förtäta med bostäder, men länsstyrelsen vill bevara stadskärnan. 

Läs också: Stefan Löfven nobbar Henrikssons invit

HP frågade hur Löfven ser på konflikten mellan att bygga nytt och bevara gammalt.

– Det måste avgöras ifrån fall till fall. Om det dessutom kommer till regeringens bord ska vi bereda det. Det finns ingen generell lösning, svarade statsministern som inte uttalar sig om enskilda ärenden.

Hur viktigt är bostadsmålet?

– Under lång tid byggdes det för lite i förhållande till hur befolkningen växte. Det är därför vi höjer takten i bostadsbyggandet.

Löfven har en gång råkat placera Knäred i Skåne. Efter det har Knäreds föreläsningsförening försökt få honom att komma och föreläsa. Föreningens Lars Ingemarson passade på att uppvakta regeringschefen på Osbeck.

– Vi får se. Jag har en inbjudan och har jag vägarna förbi kan det mycket väl bli. Men det är mycket inbjudningar och kalendern är ganska fulltecknad, sade Löfven.

Statsministern beklagade att stoppet i Laholm blev så kort.

– Jag kom precis från Oslo i går kväll och ska tillbaka till Stockholm. Just nu blev det ett kort besök, men det är inget som säger att det är sista besöket i Halland.

Tidigare artikel: Statsminister Löfven kommer till Laholm

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här