Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prognosen för 2020 säger att Laholms kommun går plus med över 62 miljoner. ”Angenäm läsning”, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).
Prognosen för 2020 säger att Laholms kommun går plus med över 62 miljoner. ”Angenäm läsning”, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Statens bidrag ger Laholm rekordartat klirr i kassan

De statliga stöden gör att Laholms kommun går mot sitt bästa ekonomiska resultat på mången god dag.
– Ljuv musik i mina öron, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C) om den nya prognosen.

När budgeten lades förra året talades det om kärva tider. Laholms kommun skulle gå med ett mycket svagt resultat på ynka 16 miljoner kronor.

2020 slog dessutom coronapandemin till med full kraft. Här skulle man kunna tro att det ekonomiska läget skulle försämras ytterligare. Men det har blivit tvärtom.

Ekonomikontoret har räknat ut att Laholms kommun under perioden januari till augusti gått plus med nästan 73 miljoner kronor. För helåret beräknas överskottet bli 62,3 miljoner.

Statsbidrag främsta förklaringen

– Det är förstås en angenäm läsning. Ett budgetutfall på 72,9 miljoner har jag aldrig varit med om, säger Erling Cronqvist.

Främsta förklaringen är förstås alla de statsbidrag som pumpats ut över landets kommuner både före och under pandemin.

För Laholm handlar det bland annat om nästan 47 miljoner i generellt statsbidrag, plus 15,5 miljoner i coronabidrag till socialnämndens verksamhet. Här finns också drygt 9 miljoner i statlig ersättning för sjuklöner.

– Regeringen och januaripartierna har lagt en del och oppositionen har spätt på ytterligare. Här har vi fått väldigt mycket pengar, konstaterar Cronqvist och tillägger att skatteintäkterna dessutom inte sjunkit så mycket som befarades på förhand.

Var pandemin en ekonomisk välsignelse?

Kommunråden Erling Cronqvist och Roland Norrman (M) grimaserar åt frågan.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Kommunerna har gått på knäna länge medan statens finanser varit goda. Det har funnits ett glapp som till viss del rättats till nu, och möjligen kan det här väcka en annan diskussion framöver, säger Cronqvist.

Roland Norrman säger:

– I dag lånar staten pengar för att förse kommunerna. Det har varit åt andra hållet tidigare. Det kan vara pedagogiskt svårt att få folk att förstå att vi i dessa tider gör det största plusset på många år.

Arbetsro trots bakomliggande bekymmer

Kommunråden betonar att resultatet inte betyder att det är dags att dra på spenderbyxorna.

För allt är inte klang och jubel. Nämndernas verksamhet går back och skatteintäkterna sjunker. På dessa punkter beräknas ett sammanlagt underskott på 40 miljoner. Men detta suddas alltså ut genom de statliga tillskotten som ger kommunen viss arbetsro.

LÄS MER: Sexpartistyret vill skrota kommunens vinstmål

Kommunens mål om två procent i överskott såg i våras helt ouppnåeligt ut. Nu beräknas tvärtom ett överskott på fyra procent.

– Det är ljuv musik i mina öron. Vi behöver ett rejält resultat för att klara alla investeringar och inte behöva skjuta över problemen till nästa generation, säger Erling Cronqvist.

LÄS MER: Kommunen nallar på reservkassa för att nå balans

LÄS MER: Sexpartistyrets budget utmanas från tre olika håll

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!