Stärkt misstanke mot IS-sympatisör

Misstankarna har stärkts mot mannen i Laholms kommun som tros sympatisera med IS och utreds för hets mot folkgrupp.

ANNONS
|

Tre veckor har gått sedan polisen fick ett tips från allmänheten om den misstänkte IS-sympatisören. Han är i 30-årsåldern och bor på en ort i Laholms kommun.

Material som mannen har lagt ut på Facebook tyder, enligt polisen, på att han sympatiserar med terrorgruppen IS och kan misstänkas för hets mot folkgrupp.

Han har delgivits misstanke om brott, men har ännu inte fått någon offentlig försvarare och är fortsatt på fri fot. Mannen har gått med på att förhör kan hållas utan advokat närvarande.

– Utredningen fortsätter. Det kommer att hållas ytterligare förhör med honom, säger Cecilia Bergstén, chef för polisens rotel för grova brott i Halland.

ANNONS

–Exakt vad misstankarna består i vill jag inte säga eftersom utredningen lever och vi kan behöva förhöra andra personer.

På frågan om misstankarna mot mannen har stärkts under utredningens gång svarar Cecilia Bergstén:

–Ja, det tycker jag.

Vad mannen har för inställning till anklagelserna vill polisen inte gå ut med i nuläget, med hänvisning till förundersökningssekretess.

I Sverige är det Säkerhetspolisen, Säpo, som arbetar med att förhindra spionage, terrorism och annat som kan hota rikets säkerhet. Säpo håller ett noga öga på radikalisering kopplad till IS, men den här utredningen gäller alltså inte terrorbrott.

–Det är en polisiär utredning i Halland, säger Cecilia Bergstén.

Hets mot folkgrupp är ett hatbrott som riktar sig mot människor på grund av exempelvis etnicitet, kön eller sexuell läggning. Straffet för brottet är fängelse i högst två år eller vid ringa brott, böter.

ANNONS