Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två mot en. Kommunråden i Laholm Roland Norrman (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S). Den sistnämnde vill spendera betydligt mer kommunala pengar 2021. Men sexpartistyrets lite stramare budget kommer med största sannolikhet att ta hem spelet i fullmäktige om en dryg vecka.
Två mot en. Kommunråden i Laholm Roland Norrman (M), Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S). Den sistnämnde vill spendera betydligt mer kommunala pengar 2021. Men sexpartistyrets lite stramare budget kommer med största sannolikhet att ta hem spelet i fullmäktige om en dryg vecka.

”Stark budget” utmanas av opposition som vill spendera

2021 ska Laholms kommun gå med 32,7 miljoner kronor i överskott. ”En stark budget”, menar kommunrådet Erling Cronqvist (C). Fast oppositionen vill att kommunen ska satsa ännu hårdare.

Som HP berättat kommer Laholms kommun att göra ett rekordresultat i år. Detta trots, eller snarare tack vare, coronapandemin. Det är de stora statliga tillskotten som gör 2020 ekonomiskt ljust.

LÄS MER: Statens bidrag ger Laholm rekordartat klirr i kassan

De styrande partierna i Samverkan Laholm (C, M, L, KD, MP och TP) har nu lagt fram budgetförslaget för 2021.

Nästa år beräknas överskottet gå ner till en ”normalare” nivå: 32,7 miljoner kronor, vilket betyder ett plusresultat på 2,1 procent.

Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist är nöjd med förslaget.

– När vi började arbetet var jag oerhört bekymrad över hur vi skulle få ihop detta. Men vi har fått en del statsbidrag som gett saker till både barn- och ungdomsnämnden och socialnämnden, och det gör att det känns som en stark budget som vi lagt fram, säger han.

Han nämner ett statsbidrag på 12,3 miljoner kronor som helt tillfaller socialnämnden, en satsning på ”nattis”-förskola och att kultur- och utvecklingsnämnden slipper få sänkta anslag fastän eleverna på Osbecksgymnasiet minskat.

– Vi har egentligen inte sagt nej till någonting, säger Cronqvist.

Oppositionspartier tar på sig spenderbyxorna

Oppositionen är förstås inte lika nöjd. Såväl Laholmspartiet som Socialdemokraterna vill pumpa ut betydligt mer pengar till verksamheterna.

Kjell Henriksson (S) yrkar på 2,5 miljoner extra till arbetsmarknadsåtgärder, 10 miljoner mer till skolan och 15,6 miljoner mer till äldreomsorgen (varav 5,6 miljoner till en engångspresent till alla som arbetat inom omsorgen inom pandemin).

– Vi behöver fler händer i vården. För fem miljoner får vi elva nya medarbetare. Och vi vill lägga fem miljoner på kompetensutveckling, säger Kjell Henriksson.

LÄS MER: LP vill håva in 50 miljoner mer i skatt

Som HP tidigare berättat vill även Laholmspartiet satsa stora extra belopp på bland annat skola och äldrevård.

De borgerliga partierna var inte sena att påpeka att LP finansierat sitt förslag med en skattehöjning medan S inte redovisat någon speciell ny intäkt.

– S bränner av 27-28 miljoner av ett resultat på 32 miljoner, säger Erling Cronqvist.

Kjell Henriksson menar att pengar kommer. Från staten.

– Jag har utgått från intentionerna med de statliga bidragen. De är att säkerställa välfärden. Jag utgår från att nuvarande regering kommer att skicka mer pengar. Det kanske blir svårt att skicka till generella bidrag, men med all sannolikhet kommer det att komma riktade statsbidrag, säger Henriksson.

”Känns som gambling”

Roland Norrman (M) vänder sig mot ett sådant resonemang.

– Mycket av det som S tar upp är svårt att säga nej till. Det är bra verksamhet de lägger pengar på. Men att göra det och hänvisa till att pengar kommer är som att sälja skinnet innan björnen är skjuten. Det känns om gambling och så hanterar vi inte kommunala skattemedel, säger han.

Debatten lär fortsätta från talarstolarna. Fullmäktige klubbar budgeten 24 november.

Noterbart är att ett av Laholms största partier, Sverigedemokraterna, inte yrkade någonting i kommunstyrelsen. Partiet har inte lagt några förslag till nästa års budget.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!