Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

St1 gick på pumpen om dieselsanering

Sista ordet är sagt i bråket om vem som ska sanera den nedlagda Shellmacken i Laholm. St1, tidigare Shell, bär ansvaret för att ta bort föroreningen kring dieselpumpen.

Pumpen har läckt diesel, som sipprat ner i marken. Saneringen beräknas kosta 570 000 kronor.

Oljejätten St1 ville inte stå för notan och överklagade miljökontorets krav hela vägen upp till mark- och miljööverdomstolen, men där tog det stopp. Domstolen har beslutat att inte ta upp målet.

St1 ansåg att ansvaret för saneringen låg på mackbolaget Colliander & Hafström bensin och livs, som drev bensinstationen fram till konkursen 2014. Men enligt dom i lägre instans, som nu blir gällande, har leverantören St1 genom olika avtal haft ansvar för underhåll, spill och skador på utrustningen.

Saneringen ska vara genomförd inom fem månader.

– Vi har begärt att man ska efterbehandla det förorenade området kring pumpön för diesel och göra ytterligare provtagning om cisternerna ska tas bort, säger Anna-Carin Karlsson, miljö- och hälso­­skyddsinspektör i Laholm.

Den gamla macktomten har numera nya ägare, som planerar att bygga bostäder på fastigheten. För det krävs en större sanering.

– Bensinbolaget har bara ansvar till ett visst djup, för permanent boende är det till ett annat djup. Det kan nog bli en förhandling mellan dem, säger kommunens miljöchef Patrik E Giehler.

Den diskussionen har inte förts ännu, uppger Sanna Wulker Sylmé på fastighetsägaren Pneu AB.

– Bägge två har velat invänta det här beslutet. Nu får vi se, säger hon.

HP har inte lyckats nå St1 för en kommentar.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här