Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturskolan har ska hålla en mindre dj-kurs för tjejer som vill lära sig mer om konsten att dj:a.  Bild: Lasse Edwartz
Kulturskolan har ska hålla en mindre dj-kurs för tjejer som vill lära sig mer om konsten att dj:a. Bild: Lasse Edwartz

Stödet räcker inte till alla Kulturskolans projekt

Det statliga stödet från Kulturrådet blev inte så stort som önskat och flera av Kulturskolans projekt får genomföras i mindre skala. Andra får skippas helt.

I fjol både avvecklades och återinfördes möjligheten för kulturskolor att söka stöd. Då fanns det bara möjlighet att få pengar för ett halvår och Laholm fick 168 000 kronor. I år sökte Kulturskolan 1,2 miljoner men fick 384 000 kronor.

– Det är lite mindre än vad vi tänkt oss. Men i huvudsak handlar det om att ån ut till så många ungdomar som möjligt i kommunen. Vi vill försöka bredda vårt utbud och nå elever som vi normalt inte når. Det är vad pengarna är till för, säger Fredrik Olsson, tillförordnad enhetschef för Kulturskolan.

Får lägga projekt på is

Kulturskolan sökte om pengar till sju projekt men kan bara genomföra sex av dem. Ronnie Gardiner - projektet handlar om trummisen Ronnie Gardiner som använde slagverk i sin rehabilitering efter att ha fått en stroke. Samma metod skulle personal på skolor utbildats i för att sedan kunna använda på elever med funktionsvariationer eller inlärningssvårigheter.

– Men tyvärr så var det så kostnadskrävande att vi får lägga det på is tills nästa år, säger Fredrik Olsson.

Sex projekt återstår. P-Buzz, där lärare från kulturskolan lär kommunens alla förskoleelever rytmer och toner som ett steg in i musikens värld, kulturfunkis och ett dj-projekt för tjejer. Kulturfunkis föreställning som skulle visats i april har flyttats till hösten på grund av coronapandemin.

Goda erfarenheter av distansundervisning

Kulturskolan genomför också ett glesbygdsprojekt för att nå ut till elever på kommunens mindre orter. Under coronapandemin har de märkt att viss distansundervisning fungerar utmärkt och kan tas med i glasbygdsprojektet. De planerar också för ett två veckor långt sommarteaterprojekt och ett filmprojekt med fokus på fake news som är riktat mot högstadieelever.

– I filmprojektet ska vi rikta in oss på vad som är fake news och hur man gör dem. Vad finns på sociala medier? Vad är äkta och inte? För att belysa det ska vi tänka med vår mediepedagog och jämföra riktiga nyheter versus fake news, säger Fredrik Olsson.

Med anledning av coronaviruset kommer kulturstödet att gälla fram till årsskiftet 2021/2022 och sommarteaterprojektet kommer inte att bli av förrän nästa sommar.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!