Varningstriangeln markerar att fordonet är en A-traktor som inte ska kunna gå i mer än 30 kilometer i timmen. Fordonet på bilden är inte samma som omnämns i artikeln.
Varningstriangeln markerar att fordonet är en A-traktor som inte ska kunna gå i mer än 30 kilometer i timmen. Fordonet på bilden är inte samma som omnämns i artikeln. Bild: arkiv

Ståltråd vid växelspaken gav A-traktor mer fartresurser

En dold anordning med ståltråd vid växelspaken gjorde att A-traktorn kunde köra snabbare än tillåtet. Den unga flickan erkände för polisen, men tog tillbaka allt inför rätten.

ANNONS
LocationLaholm||

Samma dag som hon fyllde 16 vinkades flickan från Laholms kommun in av polisen i en hastighetskontroll.

Hon hade kört i 50 kilometer i timmen, fastän en A-traktor inte ska kunna gå fortare än 30.

Växellådan manipulerad

Flickan berättade för en poliskvinna hur det gick till. Hon lyfte på damasken vid växelspaken och visade ett gem eller en ståltråd. Genom att dra i det kunde fordonet gå fortare.

Polisens tekniska undersökning bekräftade att med ståltråden gick det att dra ut en spärr som gjorde det möjligt att lägga i både 3:ans och 5:ans växel. Dessutom var växellådan inte låst till lågväxeln. A-traktorn räknas därför som en vanlig personbil som kräver körkort.

ANNONS

Inte trovärdig

16-åringen åtalades för olovlig körning, men nekade under rättegången till brott. Hon hade aldrig tidigare sett ståltråden eller öppnat damasken, och kände inte till att fordonet var manipulerat, uppgav hon.

Tingsrätten sätter dock större tilltro till poliskvinnan som vittnade om vad flickan sagt till henne vid trafikkontrollen. Som förare av fordonet måste flickan dessutom ha insett att färden gick betydligt fortare än tillåtet, anser rätten.

16-åringen döms till 30 dagsböter på totalt 1 500 kronor.

LÄS MER:Knapptryck satte högre fart på A-traktorn

LÄS MER:Yngling åtalad för "rycksprint" i A-traktorn

ANNONS