Stålbron över Krokån har fått lagas två gånger om

Stålet i gångbron över Krokån har spruckit. Eller spräckts. Två gånger på kort tid har gångbanan behövt repareras.
– Trampar man igenom skadar man sig något oerhört, säger Roland Davidsson i Knäreds samhällsförening.

ANNONS
LocationKnäred||

Bron sattes upp i november 2016 och invigdes för allmänheten 29 april 2017, tillsammans med den nya fina vandringsslingan vid Krokån.

Sedan dess har omkring 10 000 personer om året trampat över bron, enligt de räkningar som gjorts. Men för några veckor sedan upptäcktes att det spruckit hål på sträckmetallen som utgör brons gångbana.

Två hål i metallen

Lasse Lindström är ordförande i Knäreds samhällsförening. Han har nu på kort tid felanmält två hål i metallen.

– De blev åtgärdade direkt, men risken är att det blir mer. Jag tycker inte att man kan låta det vara så här, säger Lasse Lindström.

Det första hålet som upptäcktes svetslagades av entreprenören som uppförde bron, Gatu och väg väst AB (GVV). Det andra hålet satte Laholms kommun en aluminiumlapp över.

ANNONS
Gångbanan består av så kallad sträckplåt i 3 mm galvat stål. Brotillverkaren Ove Kangas säger att han aldrig varit med om att de spruckit av normal användning. Kommunen har provisoriskt lagat ett av hålen.
Gångbanan består av så kallad sträckplåt i 3 mm galvat stål. Brotillverkaren Ove Kangas säger att han aldrig varit med om att de spruckit av normal användning. Kommunen har provisoriskt lagat ett av hålen. Bild: Henrik Williamsson

Frågan är varför skadorna har uppkommit. Niklas Johansson är platschef på GVV. Han menar att åtminstone det första hålet, som företaget lagade med svets, orsakats av vandalism.

– Någon verkar ha tagit ut en stor sten på bron och släppt den. Det syntes rätt tydligt, skadan var alldeles rund som att man använt en rund sten, säger han.

LÄS MER: Tredje gången gillt för bron

LÄS MER: Storslagna planer för hängbro över Krokån

Risk för rost

Roland Davidsson, som själv såg skadorna, tror inte på åverkan.

– Nej, det tror jag inte en sekund på. Det är bara det att metallen spricker när man går på den, säger Roland Davidsson som snarare menar att det rört sig om ett materialfel.

Han anser också att svetslagningen inte håller i längden.

– När man svetsar i galvat stål förstör man galvaniseringen. Det hjälper ett tag, men det kommer att börja rosta, konstaterar han.

”Risken är att det blir mer. Jag tycker inte att man kan låta det vara så här”, säger Lasse Lindström som felanmält bron två gånger om.
”Risken är att det blir mer. Jag tycker inte att man kan låta det vara så här”, säger Lasse Lindström som felanmält bron två gånger om. Bild: Henrik Williamsson

”Aldrig varit med om”

Bron är tillverkad på företaget Svetsteknik i Pajala AB. Företagets ägare Ove Kangas talade vid uppförandet om att det var en "hundraårsbro".

När han får höra att bron över Krokån uppvisat sprickor blir han oerhört förvånad. Gångbanorna kan inte spricka av sig själv, menar han.

ANNONS

– Jag har byggt hundratals broar och aldrig varit med om något sådant. I fjällen går de hur mycket som helst på dem och det enda som skadar är om man kör skoter på dem. Det måste vara någon som åsamkat en skada, säger Ove Kangas.

LÄS MER: Ingen fast berggrund att fästa hängbron i

LÄS MER: Fel i Krokåprojektet– Laholm kan få böta

Lagt mycket pengar

Det är Laholms kommun som äger bron. Kommunens driftchef Kristofer Johansson säger att man har kontakt med Gatu och väg väst AB kring vilka åtgärder som kan behövas på bron. GVV kommer att åka ut och titta även på skada nummer två.

– Oavsett måste bron vara funktionell, trygg och säker. Och det är ingen fara att gå över. Men det ska inte behöva bli några sprickor. Det är därför man lagt så mycket pengar på bron, säger Kristofer Johansson.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR om den problemkantade bron över Krokån:

Extra bidrag ska få slingan att nå runt

Äntligen invigning av bron över Krokån

Tredje gången gillt för bron

Trädäckstillstånd ger mer flyt i broprojekt

Broprojekt söker dispens för större däck

ANNONS

Mårtensson avsatt från broprojekt

Fel i Krokåprojektet– Laholm kan få böta

Gångbro får snart nystart

Kommunen skjuter till mer pengar till bron

Ingen fast berggrund att fästa hängbron i

Ny bro över Krokån ska byggas i sommar

Storslagna planer för hängbro över Krokån

Knäredsbor ska rädda gångbron

Knäredsbor vill rädda gångbron över Krokån

Ingen ny bro över ån

Gångbro klassas som dödsfälla

ANNONS