Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Spring i benen på lammsläppet

Långt fler än tidigare sökte sig till Dönardalens lammsläpp på söndagen. – Det blir större för varje år, säger Mikael Ivansson, som öppnade fårgården för besökarna.

Runt femhundra personer var på plats runt hagen inför lammsläppet.

– Vi började med det för att det är en rolig grej och att det pratats mycket om kosläpp. Dessutom brukar de inte släppa kalvarna, här släpper vi både lamm och tackor, säger Mikael Ivansson.

Men oftast kan besökarna inte riktigt vänta sig lika många hopp och skutt i början av släppet, som annars brukar vara ett säkert kort på ett kosläpp.

– Lammen brukar vara lite försiktiga den första timmen, det är första gången de är ute. Sedan märker de fördelarna och börjar skutta runt som tokiga. Ibland samlas de i stora klungor och springer rusningar i hagen, säger Mikael Ivansson.

De vuxna djuren menar han har en mer van inställning till att få komma ut i hagen. Även om det blev ett ordentligt bräkande i hagen av förväntningar på resten av året när tackorna gjorde entré.

– Tackorna är mest sugna på ett gott grönbete och är inriktade på det. Nu ska de få vara ute till snön kommer, säger Mikael Ivansson.

Bland lammen var det en grupp som sprang ut direkt efter tackorna medan en grupp lamm var mer tveksamma till tillvaron ute och helst ville vända tillbaka, till det som var tryggt och bekant. Men det var ett par lammben som det var gott om skutt och hopp i under de första minuterna, så åskådarna behövde inte vänta för att se gladtokiga lamm.

Familjen Brink hade kört från Örkelljunga för att knatten Oliver och minstingen Ellen skulle få se på djuren.

– Vi skulle egentligen ha tagit oss till ett kosläpp men det låg på lördagen, samtidigt som Olivers simträning. Men han tycker väldigt mycket om får, eller bäh som han säger så det blir nog minst lika bra, säger mamma Amanda Brink.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!