Sportlovet fyllt med ungdomsaktiviteter

Sportlovet brukar betyda att kommunen arrangerar busslaster till Isaberg och mängder med andra kul aktiviteter för alla åldrar. I år är det mycket som är likt, även om allt är annorlunda.

ANNONS
|

– Det är lite knepigt så vi har försökt att göra så många aktiviteter vi kan med vår personal, men vi är inte så många fritidsledare så vi kan inte ha igång så många saker samtidigt, säger fritidsledare Patrik Ekström.

Trots allt är det ett tjockt program. Alla har förbokning men det finns många platser kvar till det mesta.

– Det här med att boka in sig när man är tonåringar är inte alltid så lätt, säger Patrik och skrattar lite.

Ute är det mer som vanligt

Det enkla har varit uteaktiviteterna. Där är det utrustningen som styr. Det man ett normalt år kan dela på många måste man vara färre på i år. Men man hoppas kunna få ihop ett bra gäng på bland annat frisbee golf och utepadel.

ANNONS

– VI har försökt att mixa det och vi har försökt att få ungdomarna att komma med förslag på vad de vill att vi ska arrangera. Men det har varit väldigt svårt eftersom vi inte träffar dem fysiskt på samma sätt som vi brukar göra. Detta brukar vi ju ta fram i dialog med ungdomarna, men nu har den dialogen blivit väldigt ensidig eftersom vi inte ses.

Inga större inomhustillställningar

Uteaktiviteter är något som coronapandemin hjälpt till att bygga eftersom folk umgås på ett annat sätt när man inte ska bjuda på fest.

– Hela året har varit som ett långt sportlov för oss, säger verksamhetschef Christer Walther på Röda Korset och Fritidsbanken.

Det är tomt på hyllorna för skridskor inne i lokalen. Trots det finns nästan alla storlekar redo för utlåning.

– Vi kan täcka ungefär 90 procent av behovet. Och det är roligt att vi har i princip allt. Människor som kommer hit gillar tanken på återbruk och hållbarhet, säger Walther.

Februari har varit en månad som bjudit på ordentligt med kyla och fint väder vilket lett till att Fritidsbanken i Laholm har drygt 550 par skridskor ute just nu.

– Det är otroligt hur stort intresset är för att hitta på saker utomhus om man bara tillgängliggör utrustning, säger Walther och berättar om två unga tjejer som kom och lånade fiskeutrustning för att testa att fiska.

ANNONS

– Det var mycket fnitter, men det är så härligt att se att det finns så mycket vilja att göra något kul tillsammans.

Myskväll på distans

Men allt behöver inte ske utomhus. Under året har fritidsledarna anordnat en del turneringar online på fredagarna där de spelat tv-spel tillsammans. Detta kommer man även att köra under lovet.

– Det har varit väldigt välbesökt och kul så det har vi varit tvungna att köra även i år, säger Patrik.

Varje år anordnar man alltid en skidresa till Isaberg och det brukar vara en lång lista med köplatser för att få följa med.

Sportlovsaktiviteterna är bra för många, men för vissa är det kanske även ett sätt att komma utanför kommunen och få lite semesterkänsla.

– En del familjer har helt enkelt inte råd att åka iväg på skidsemester till exempel då vill vi ge dem chansen.

Detta är något som även Fritidsbanken vittnar om.

– Här är det faktiskt många som lånar utrustning och tar det med sig på semestern. Det kan vara den faktorn som gör att man har möjlighet att ta sig iväg några dagar, säger Christer Walther.

Här är några av de aktiviteter som anordnas:

Teamsmys

Brädspelskvällar

Pimpelfiske eller vårgädda. Allt beror på vädret.

Padel i Laholm, utomhus

Frisbeegolf i Laholm

Liveintervju med fotbollsmålvakten Isak Pettersson

Onlineturnering i Counter-strike

Läslov med biblioteken

Minecraft tillsammans

Digital högläsning med Lotta Olsson och Per Gustavsson

Fotovandring med Friluftsfrämjandet

Testa på pingis

Korpjakt för barn (1–12 år)

Cycling Academy Sport Club håller i träning varje dag

Prova på friidrott

Digital keramikkurs med Gamla Krukmakeriet

På Fritidsbanken kan man också låna böcker och brädspel.

(Hela listan finns på Laholms kommuns hemsida)

ANNONS