Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sportfiskarna vill återinföra harr i Lagan

Sportfiskarna ville undersöka om det fanns något harr-bestånd i Lagan. Harregud, så bra, menar länsstyrelsen som ger organisationen 40 000 kronor i bidrag.

– Harren dog ut på 1950–1960-talet i Lagan när alla vattenkraftverk kom, säger Ebbe Berglund som är biolog på riksorganisationen Sportfiskarna.

Tillsammans med Hallands sportfiskeklubb kommer han nu att leda arbetet med att utreda om det finns något bestånd kvar i Lagan och i andra hand om det går att återinföra ett vilt bestånd.

– Om det fungerar så skulle det bli Sveriges sydligaste harrbestånd. Det är riktigt häftigt, säger Ebbe Berglund.

Trivs bäst i friskt strömt vatten

Fisken har försvunnit eftersom den trivs bäst där det är strömt vatten. Eftersom vattenkraftverken stoppar upp flödet har inte heller arten överlevt. Nu hoppas man återinföra den i Krokån som har ett eget flöde.

Projektet kommer att genomföras under sommaren genom el-fiske. Det är en metod som används för att locka in fiskarna och fånga dem med en håv för att kunna artbestämma dem. Därefter släpps de igen.

– Det är som en lampa på kvällen för insekterna, de dras dit av naturen, förklarar Ebbe.

Ska mäta DNA i vattnet

Förutom el-fisket kommer man även använda sig av e-DNA, för att få ut mer information om vilka arter som finns representerade i vattnet.

E-DNA är en förkortning av environmental DNA och mäter det DNA som finns i vattnet. Genom att ta prover på vattnet kan man få ut information om vilka arter som mer finns i vattnet.

– Det är en ny metod som blir bättre hela tiden.

Sportfiskarna är också intresserade av att höra vad lokala fiskare vet om beståndet genom åren och välkomnar initierade att höra av sig.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här