11-årige Ludvig Pålsson från Helsingborg testar blokart på stranden i Mellbystrand.
11-årige Ludvig Pålsson från Helsingborg testar blokart på stranden i Mellbystrand. Bild: Christopher Lembke

Sporten som låter landkrabbor segla på fast mark

Vindsurfa på land? Gokart med segel? I veckan har strandbesökarna i Mellbystrand kunnat testa blokart. – Det här är enda platsen man kan segla på stranden i Sverige, säger Tobias Lindberg på Tobbes event.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Att han säger segla om ett fordon på tre hjul säger det mesta om sporten som utvecklades – kanske inte helt oväntat – på Nya Zeeland i slutet av 1990-talet. En blokart må rulla på de tre hjulen, men det handlar mer om att segla än något annat.

– För många är det här en bra introduktion till både segling och kitesurfing, berättar Tobias Lindberg och nickar mot en handfull kitesurfare som samtidigt är ute och surfar i vågorna nedanför Surfcaféet i södra Mellbystrand där Tobbes event hyr ut blokarts.

Hastighetsrekordet för en blokart uppmättes till 125 kilometer i timmen. Det är nog lite mer än vad Sabina Soomro hoppas på när hon bokade upp in ett blokartpass för maken Fredrik Pålsson och sönerna Ludvig, 11 år och Sebastian 15.

ANNONS

– Ludvig har tjatat om att få prova gocart i sommar, så när jag läste om det här på Facebook tänkte jag att det är kul alternativ. Inte minst när det är så här fint väder, med sol och vind, säger Sabina Soomro som kommer från Helsingborg.

Pappa Fredrik är först ut att med Tobias Lindberg som bisittare och instruktör rulla ut på stranden i en tvåsitsig blokart. Efter att ha kört runt några varv i den friska vinden har Fredrik fått kläm på det och Tobias tar sig an Ludvig, som snart också sitter och kör blokart på egen hand. Sedan är det Sebastians tur.

Men Sabina själv då? Ska inte hon köra? Man vet aldrig, säger hon samtidigt som Fredrik passerar och ropar genom vinden:

– Det är skitkul, du borde prova!

ANNONS