Spelmissbrukare lånade halv miljon i sin mammas namn

En kvinna i 25-årsåldern åtalas för bedrägeri mot sin mamma och styvpappa på drygt en halv miljon kronor.

ANNONS
|

Kvinnan har berättat att hon har ett spelmissbruk. Hon har sagt i förhör att hon haft svårt att betala sina räkningar, eftersom hon spelat bort sina pengar.

Hon tog därför lån och krediter i sin mammas namn 14 gånger för att sedan föra över pengarna till sig själv med hjälp av mammans mobila bank-id och genom att identifiera sig som sin mamma med en bild på hennes id-handlingar.

Totalt uppgick värdet på lånen till knappt 400 000 kronor.

Bedrägerierna pågick under ett drygt år och upptäcktes inte av varken hennes mamma eller styvpappa förrän de såg räntor på mammans deklaration samt kravbrev som började dimpa ner i brevlådan.

ANNONS

Upptäcktes efter ett år

Dottern började med detta beteende på våren 2018 men avslöjades först ett år senare. På våren hade styvpappan även upptäckt att det saknades guld och smycken ur ett låst kassaskåp. Värdet var drygt 50 000 kronor på detta och han polisanmälde det utan att förstå vad som hade hänt. Hans styvdotter har senare erkänt att det var hon som tog smyckena.

Det mesta av guldet pantsatte hon för att få kontanter.

Kvinnan erkänner i förhör med polisen att hon har stulit för att kunna betala sina spelskulder och sin hyra som hon varit sen med eftersom hon spelat bort sina pengar.

Lånesummorna har varit på mellan 1500 kronor upp till 100 000 kronor hos olika nordiska låneinstitut. Hos vissa har hon ansökt flera gånger.

Handlade dyra klockor

Vid ett par tillfällen har hon också handlat dyra klockor och smycken i sin mammas och sin styvpappas namn. Då har hon valt Klarna som betalningssätt, ångrat sitt köp innan de hade skickat varan och fått pengarna återbetalda till ett annat konto samtidigt som krediten legat kvar hos Klarna.

Vid ett annat av bedrägerierna har hon lurat sin styvpappa att hon ska få försäkringspengar utbetalda till hans konto och att han skulle föra över dem till henne när de kom. Han gjorde som hon hade bett om, men pengarna kom inte därifrån.

ANNONS

Istället gällde de ett köp och återköp av en klocka. Hon köpte den med betalning via Klarna, uppdelat på flera månader.

Samtidigt fick hon pengarna återbetalade till ett annat konto. Pappan stod då på en kredit på Klarna som han inte godkänt, medan styvdottern fått pengar som skulle täcka den betalningen, men som hon använde till annat.

ANNONS