Sparkad SD-politiker har stöd i sitt parti

Conny Nilsson (SD) fick lämna uppdraget som nämndeman i Halmstads tingsrätt efter ”klart rasistiska” insändare. Men han har fortsatt stöd av sitt parti i sitt fortsatta politiska arbete.

ANNONS
|

Conny Nilsson är en av de tyngsta företrädarna för Sverigedemokraterna i Laholm, i och med att han besitter den enda ordinarie plats partiet har i kommunstyrelsen och sitter i fullmäktige.

I sina insändare i februari till HP påstod han att det fanns skillnader i människors intelligens beroende på vart i världen de kommer ifrån, något som sågs som ”klart rasistiska” insändare av Överklagandenämnden. Men texterna är inget besvär för hans parti.

– Jag anser att det inte är ett hinder för att Conny att vara medlem i Sverigedemokraterna eller fortsätta det politiska arbetet. Vad jag förstår är det medvetna eller omedvetna feltolkningar och eventuellt personkemi som ligger bakom detta, säger Ingmar Rundberg, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

ANNONS

Redan på fullmäktige i februari var Nilssons insändare uppe som en fråga från Erling Cronqvist (C) som tyckte att insändarskribenten skulle skämmas. Samtidigt som Conny Nilsson försvarade sig med att källhänvisa till en högst omstridd författare som skrivit en bok om just raser och IQ. Frågestunden spann igång och Elisabet Babic (M) deklarerade att SD-gänget hade en ”hemsk människosyn”.

Roland Gottfridsson (C) är ordförande i kommunfullmäktige och konstaterar att när ledamöterna har sin frågestund blir SD då och då ifrågasätta i sin människosyn. Något han tror kommer fortsätta.

– Det är partiet och Conny Nilsson själva som drabbas av sina uttalanden. Uttalar man sig rasistiskt så får man också den stämpeln, något som de annars säger sig vilja tvätta bort. Det är hans parti som får ta ställning till om han kan vara kvar, jag tror att det får vara mycket grövre saker för att skiljas från sin plats i fullmäktige, säger Roland Gottfridsson.

Partigruppen uppgav vid frågestunden i februari att de ställde sig bakom partikamratens insändare. Något som Ingmar Rundberg håller fast vid även efter att Nilsson fått sparken från sitt uppdrag som nämndeman.

– Han har mitt och fullmäktigegruppens fortsatta fulla stöd, det är det viktigaste. Han är begåvad och välutbildad person som kan skilja på ett och två, det kan tyvärr inte alla människor göra. Han har alltid faktaunderlag i det han skriver på grund av sin utbildning och läser man faktan är det han skriver fullständigt rätt, säger Ingmar Rundberg.

ANNONS
ANNONS