Johanna Nilsson.
Johanna Nilsson. Bild: Henrik Williamsson

Soptunnor för plast och kartong blir fulla i förtid

Många laholmare upplever att sopfacken för plast- och pappersförpackningar svämmar över. Ofta långt innan sopbilen är i sikte. Men kommunen är avvisande till att förändra tömningen.

ANNONS
LocationLilla Tjärby||

Hemma hos Johanna Nilsson i Lilla Tjärby är det sedan länge proppfullt med matförpackningar i det som Laholms kommun kallar tunna 2. Så har det sett ut i över en vecka – långt innan det är dags att tömma

Nyligen skrev Johanna Nilsson ett inlägg i en Facebook-grupp för laholmare, där hon beskrev detta som ett återkommande problem och undrade om fler hade samma erfarenhet.

Inlägget väckte stor uppmärksamhet och det kom snabbt över 50 kommentarer av typen ”samma här”, ”instämmer” och ”vi har samma bekymmer”.

– Under de dryga tre timmar som jag lät kommentarerna flöda förstod jag att det inte är något som bara jag upplever, säger Johanna Nilsson.

ANNONS

Ena tunnan ”ekar tom”

I tunna 1 finns stora fack för restavfall och matavfall. Den töms varannan vecka. Plast och kartonger läggs i tunna 2. Men den töms bara en gång i månaden.

För Johanna Nilsson betyder det att tunna 1, som hon uttrycker det, ”ekar tom” ända fram till hämtningen. Medan tunna 2 aldrig räcker till.

– Vi är bara två vuxna i vårt hushåll. Jag kan bara tänka mig hur det ser ut hos en familj med två, tre barn, säger hon.

Efter allt medhåll på facebook gick hon vidare med att skicka ett brev till Laholms kommun. I brevet efterlyste hon en förändring i indelningen på fyrfackskärlen och skrev att ”det möjligen finns anledning för berörd instans att genomföra en undersökning/enkät i ämnet”.

Ingen undersökning på gång

Men någon sådan verkar inte vara aktuell. Kommunens avfallsstrateg Lotta Wolf är för tillfället på semester, men hon hann i slutet på förra veckan svara på Johanna Nilssons brev.

”Som det ser ut just nu kommer ingen undersökning att genomföras och inte heller någon förändring av systemet, men vi tar din fråga med oss och diskuterar alltid förbättringar”, skriver Lotta Wolf.

Hon påpekar i svaret att det ligger ett stort arbete bakom fackindelning och tömningsintervall, och att ”vi kan aldrig hitta ett avfallssystem som kommer att passa alla invånare och familjekonstellationer”.

ANNONS

Johanna Nilsson är inte särskilt nöjd med svaret.

– Det var inte så tillmötesgående. Det verkar inte finnas ens på kartan att kunna överväga en förändring, säger hon.

– Jag skulle tro att det är väldigt många som upplever det här på samma sätt som jag.

LÄS MER:Kritik när hushåll blir utan nya soptunnor

LÄS MER:Nya sopkärl har halverat avfallet som bara eldas upp

LÄS MER:Hundratals klagomål på nya sophämtningen

LÄS MER:Nytt system begränsar besöken på Ahlatippen

ANNONS