”Om vi säger att det här är okej, vad betyder det för andra stadskärnor?” frågar sig landshövding Lena Sommetad om det stoppade bostadsbygget i kvarteret Hästen i Laholm.
”Om vi säger att det här är okej, vad betyder det för andra stadskärnor?” frågar sig landshövding Lena Sommetad om det stoppade bostadsbygget i kvarteret Hästen i Laholm.

Sommestad: Hästen går över en gräns

Stadskärnan i Laholm är unik ur halländskt och nationellt perspektiv. Därför gör landshövdingen halt för Hästen. ”Det är vårt ansvar som länsstyrelse att markera att här ser vi att det går över en gräns, när vi får en skada på den här väldigt värdefulla stadsmiljön”, säger Lena Sommestad.

ANNONS
|

HP berättade på webben i torsdags att länsstyrelsen river upp detaljplanen för de tre planerade hyreshusen, med ett 60-tal nya bostäder, i kvarteret Hästen i centrala Laholm.

I dag publicerar vi en längre intervju med Lena Sommestad, Hallands landshövding som fattade beslutet.

En växande befolkning behöver nya bostäder, helst genom förtätning av städerna. Samtidigt ska gamla kulturhistoriska miljöer bevaras. Länsstyrelsen har resonerat mycket kring den konflikten, uppger hon.

– Bostadsbyggande är inget riksintresse ännu, däremot är det en väldigt angelägen fråga just nu att det ska byggas fler bostäder. Vi har fått ett särskilt uppdrag inom länsstyrelsen att vi ska främja bostadsbyggandet, säger Lena Sommestad.

ANNONS

Men ändå. Stadens småskaliga 1700-talsarv vägde tyngre.

–Det är självklart så att riksintresset innebär en begränsning i hur man kan exploatera den här tomten, men det innebär inget absolut hinder mot att bygga bostäder.

Vad som krävs är anpassning. Två av de tre husen måste hyvlas en våning, till max fyra. Annars finns det andra platser att bygga på.

–Det här är det enda kvarteret där länsstyrelsen gått in och haft den här synpunkten. Nyligen byggdes det i kvarteret Husaren bredvid och det kommer att byggas i Humlan. Tittar man på kartan är det en mindre del av Laholm som riksintresset omfattar.

Länsarkitekten anmälde avvikande mening. Husen på Trädgårdsgatan och gården kan få vara lite större, ansåg hon, det viktiga är hur det smälter in från Stortorget.

–Jag som är landshövding är ytterst beslutande, svarar Sommestad och konstaterar att hon har länsråd, länsantikvarie, chefsjurist och ansvarig handläggare på sin sida.

Enligt exploatören Staffan Påhlsson hade landshövdingens företrädare på posten, Lars-Erik Lövdén, en positivare inställning.

Kanske det. Men inte officiellt, hävdar Lena Sommestad.

–Den hushöjd vi förespråkar nu är exakt samma som vi sagt hela tiden. Under hans tid lämnades inga andra formella besked till Laholms kommun än de vi har nu. Sedan kan man ha uppfattat det olika.

ANNONS

Att staten går in och överprövar en kommuns planmonopol är ytterst ovanligt. Kommunråden i Laholm tänker klaga till regeringen.

Det välkomnar landshövdingen.

–Jag tycker att den här frågan har en sådan betydelse att det är bra. Ska det bli en justering behöver vi få nya riktlinjer.

Sommestad bedömer att Hästen kan få prejudicerande verkan.

– Om vi säger att det här är okej, vad betyder det för andra stadskärnor som har motsvarande riksintressen? Det är en stor fråga om behovet av bostadsbyggande ska göra att vi backar på kraven när det gäller riksintressena, säger hon.

ANNONS