Sommaröppet en annorlunda sommar

I 15 år har Svenska kyrkan hållit sommaröppet för barn. I år blev det annorlunda på flera sätt och till hösten är det osäkert hur det blir med öppna förskolan. Men barnen har i sommar kunnat välja bland mängder av aktiviteter.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

De senaste två veckorna har aktiviteterna hållits utomhus vid Skummeslövs församlingshem i Skottorp. Det har varit en hel del djur på besök. Hunden Bella och mängder med bin som biodlaren Kent Nilsson tog med sig. Det har också varit besök av sköldpaddor, ödlor och ormar.

Aktiviteterna har delats upp för yngre barn på förmiddagarna och mellanstadiebarn på eftermiddagarna. Allt utomhus med tanke på smittspridning.

Det har varit en annorlunda vår för personalen som håller i barngrupperna.

– I mars och april hade vi inga träffar alls. I maj började vi med utomhusaktiviteter. Vi har hållit sommaröppet i 15 år men i år har det inte varit som något år tidigare, berättar pedagogen Margareta Rajgård.

ANNONS

Svenska kyrkan har regelbundet grupper för barn och föräldrar i Mellbystrand, Skottorp och Laholm.

Under sommaren har det varit sommaröppet med aktiviteter som vanligt, men när det har blåst riktigt snålt och regnat, då har det inte kommit så många barn.

– Men vi har ändå kört på med aktiviteter, berättar Maggan.

Förutom djur har här varit besök av ambulans, polis, brandbil och även en sagofe.

– Vi har gjort mycket roligt trots väder och restriktioner.

Hur det blir i höst är lite oklart eftersom öppna förskolan då brukar vara inomhus och träffas i grupper både med barn och föräldrar.

– Vi kan vara utomhus med skolbarnen, men vi får se hur det går med förskolebarnen. Samtidigt vet vi att många vill komma och träffas, även de vuxna, säger Maggan.

Även i denna verksamhet, har man använt sig av digitala lösningar för att kunna erbjuda kontakt och aktiviteter trots att det inte gick att träffas i våras.

Förskolläraren Lina Pålsson gjorde i ordning kuvert med pysselmaterial, som föräldrarna kunde komma och hämta, för att sedan pyssla hemma med hjälp av en instruktionsfilm som Lina hade spelat in och la ut på kyrkans Facebooksida.

– Vi sände även live med sångstunder och sagostunder. Vi märker att det finns ett behov av att träffas, prata och fika, så det är lite synd om vi inte kan fortsätta att ordna sådant, tycker Lina Pålsson.

ANNONS

LÄS MER:Obegripligt att lägga ned öppna förskolan

LÄS MER:Öppen förskola är en väg in i samhället

ANNONS