”Man får välja sina strider”, säger Lars Pålsson om möjligheten att gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Han tror att utsikterna är små att få till en prövning i högsta instans av kommunens beslut att låta ett träd skugga hans solpaneler.
”Man får välja sina strider”, säger Lars Pålsson om möjligheten att gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Han tror att utsikterna är små att få till en prövning i högsta instans av kommunens beslut att låta ett träd skugga hans solpaneler. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Solceller kvar i trädskugga: ”Känns onödigt och synd”

Kommunens träd får fortsätta skugga solpanelerna på ett villatak i Vallberga.
– Jag är besviken, men får leva med det, säger husägaren Lars Pålsson.

ANNONS
LocationVallberga||

Solcellerna i trädskugga har blivit en uppmärksammad rättstvist som överklagats i flera instanser.

Nu står det klart att Kammarrätten i Göteborg inte ger prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står därmed fast. Laholms kommuns beslut får inte överklagas.

Trädet ska stå kvar.

”Vill slå i spik”

– Här är många glada kompisar som vill slå i spik, men det blir ju jag som får ta smällen, säger Lars Pålsson och avfärdar idén.

Lars Pålsson tycker att det ligger i mångas intresse att frågan om träd kontra solceller får en rättslig prövning. Men nu är han nära att ge upp. ”Jag har några veckor på mig att fundera”, säger han.
Lars Pålsson tycker att det ligger i mångas intresse att frågan om träd kontra solceller får en rättslig prövning. Men nu är han nära att ge upp. ”Jag har några veckor på mig att fundera”, säger han. Bild: arkiv

Han tycker att det är fegt av domstolarna att inte ta upp trädfrågan. Han ville att rätten skulle väga nyttan av grönska i samhället mot nyttan av ren solenergi.

– Det ligger i mångas intresse att pröva frågan. Jag blev positivt bemött och var optimistisk när det här började. Det kom som en chock när det blev avslag. Grannarna vill ju också ha bort trädet.

ANNONS

Det känns onödigt och synd att inte få full effekt.

Kommunens policy

Stadsträdgårdsmästare Michael Reid motiverade beslutet med att kommunens policy inte tar hänsyn till om träd skuggar hus eller uteplatser. Men policyn kom till före det statliga stödet för installation av solceller.

Solcellerna på villatak skuggas av kommunens träd intill en parkeringsplats i Vallberga.
Solcellerna på villatak skuggas av kommunens träd intill en parkeringsplats i Vallberga. Bild: arkiv

Björken står i söderläge. I full lövskrud minskas elproduktionen betydligt från panelerna som suttit på hustaket sedan i mars.

– 30 procent var det jag fick höra av de som satte upp dem, även om det inte är så hela tiden. Det känns onödigt och synd att inte få full effekt. Men jag har inte skaffat dem för vinstintresse. Jag tyckte att huset ligger så bra att jag ville göra något vettigt för miljön, säger Lars Pålsson.

LÄS MER:Kommunens träd skuggar solcellerna på Lars hustak

LÄS MER:Träd som skuggar solpaneler får inte överklagas

LÄS MER:Villaägare överklagar att solceller faller i trädskugga

ANNONS