Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aldrig tidigare har socialnämnden behövs söka så mycket extra pengar som i år. Men kommunstyrelsen tänker inte ge nämnden 21,8 miljoner kronor utan en större genomlysning av ekonomin.
Aldrig tidigare har socialnämnden behövs söka så mycket extra pengar som i år. Men kommunstyrelsen tänker inte ge nämnden 21,8 miljoner kronor utan en större genomlysning av ekonomin.

Socialnämndens trista rekord: begär 22 miljoner extra

Socialnämndens ekonomi är rekorddålig. Efter att nämnden begärt nästan 22 miljoner kronor i extra tillskott kallar Laholms kommun en extern konsult in för att skärskåda siffrorna.

Redan efter årets två första månader visar socialnämnden ett rejält minus jämfört med budget – mer än 7,5 miljoner kronor.

Även om den största delen av underskottet, 4,7 miljoner, kan härledas till pandemin är den ekonomiska redovisningen och prognoserna för 2021 en synnerligen dyster läsning.

Förutom de rent ekonomiska problemen är det i områden som institutionsplaceringar för barn och unga, LSS och social psykiatri, våld i nära relationer och missbrukarplaceringar som nämnden ser kraftigt ökade kostnader framför sig.

En summa som aldrig tidigare skådats

Socialnämnden har lämnat in en begäran till kommunstyrelsen om att få 21,8 miljoner kronor extra. Att nämnden har svårt att få det att gå ihop har varit ett närmast årligen återkommande problem, men de här summorna har inte tidigare skådats.

– Vi har haft ett strukturellt problem med budgeten, den behöver genomlysas på flera sätt, säger nämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

Ett exempel han tar upp är att sjuklönekostnader inte finns i budgeten.

– Man har löst det allt eftersom. Det är ett grundfel, alla vet att folk blir sjuka, säger Kamitz.

Vill ha oberoende granskning av ekonomin

De ekonomiska problemen är förstås mycket mer komplexa än så. Kommunstyrelsen beslutar om eventuella extra tillägg till nämnderna. Ordförande Erling Cronqvist (C) säger:

– Jag har aldrig varit med om att man har sökt så här mycket pengar. Efter att ha pratat med vår ekonomichef har vi sagt att vi vill ha en oberoende genomlysning av socialnämndens ekonomi, innan de får något tillägg.

Kenneth Camitz välkomnar en sådan granskning:

– Finns det systemfel behöver vi ta reda på det. Vi vill inte hamna i den här sitsen år efter år, säger han.

– Vi måste få rätsida på det här. Vi kan inte komma med den här typen av tilläggsanslag. Det är en sak att begära någon miljon, men när det är så här mycket måste vi titta över hela bilden.

LÄS MER: Ekonomisk kris för socialnämnden

LÄS MER: Beslut: Ingen ska behöva flytta från sitt äldreboende

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!