Från 1 januari 2024 försvinner FTI som insamlingsansvarig för återvinningsstationerna. Laholms kommun och avfallsstrateg Lotta Wolf står redo att ta över ansvaret – och den ekonomiska ersättningen för soporna.
Från 1 januari 2024 försvinner FTI som insamlingsansvarig för återvinningsstationerna. Laholms kommun och avfallsstrateg Lotta Wolf står redo att ta över ansvaret – och den ekonomiska ersättningen för soporna. Bild: Jonatan Gernes

Snart ska kommunen basa för de gröna containrarna

Från årsskiftet går återvinningsstationerna, med de karaktäristiska gröna containrarna, över i kommunal ägo. Bra, tycker Laholms avfallsstrateg Lotta Wolf.
– Vi kommer att kunna sänka taxorna, säger hon.

ANNONS
|

Förpackningsinsamlingen, FTI, har sedan 1994 haft ansvar för att samla in förpackningar av plast, glas, metall och kartong över hela Sverige. Men snart är den eran slut.

Regeringen har bestämt att kommunerna ska ta över insamlingen från 1 januari 2024. I Laholms kommun finns 14 återvinningsstationer, plus avfallsanläggningen i Ahla. Alla ska finnas kvar även efter årsskiftet.

FTI:s logga lär bytas ut mot kommunens på containrarna. Men den här återvinningsstationen i Ysby, och alla de övriga i Laholms kommun, blir kvar även efter årsskiftet.
FTI:s logga lär bytas ut mot kommunens på containrarna. Men den här återvinningsstationen i Ysby, och alla de övriga i Laholms kommun, blir kvar även efter årsskiftet.

– Ja, det tänker vi. Kanske att vi ser över det längre fram om någon ska tas bort, men vi kommer att börja med att ha alla kvar, säger Lotta Wolf.

Fördel Laholm

2018 införde Laholms kommun fyrfackskärl, där samma avfall sorteras som på FTI:s återvinningsstationer. Lotta Wolf gillar att det blir kommunal regi för all förpackningsinsamling.

ANNONS

– Vem som ska ha insamlingsansvaret har avfallsbranschen diskuterat i 15–20 år. Att det nu faller på kommunerna blir jättebra i det långa loppet.

– För medborgarna i Sverige ska alla få insamling vid fastigheten. Då blir det mer likartat och lättare för de flesta att sortera där de bor. Vi har en otrolig fördel här i Laholm att vi redan har genomfört fyrfacksinsamlingen. Många andra har den här resan kvar att göra, och det är ett väldigt stort arbete.

Men fyrfackskärlen är ändå inte allena saliggörande.

– Återvinningsstationerna behövs som ett komplement. Framför allt för mycket stora förpackningar av kartong. Och för dem som inte får plats med alla plastförpackningar i kärlen. Papper och plats de två stora fraktionerna, säger Lotta Wolf.

Lägre soptaxa

Även ekonomiskt anser avfallsstrategen att det nya systemet kommer att bli en bättre affär för kommunen – och för invånarna.

– Vi får ersättning för att vi tar hand om den här insamlingen. Producenterna betalar för varje förpackning de sätter ut på marknaden.

Är det stora pengar?

– Ja, det är ganska stora pengar. Jag har inte räknat exakt, men vi kommer att kunna sänka taxorna för insamling av förpackningsmaterial, säger Lotta Wolf.

Mycket kvar att göra

Några nya bilar tänker inte Laholms kommun köpa in för att tömma containrarna. Den tjänsten kommer att handlas upp. Eventuellt ska också städningen av stationerna göras av en extern entreprenör.

ANNONS

Alla praktiska frågetecken är inte uträtade ännu. Som vart avfallet ska fraktas.

– Antingen till Ahla eller någon annan omlastningsstation, det har vi inte klart för oss ännu. Det är ganska många grejor i det här som inte är helt färdigt, säger Lotta Wolf.

Men hon framhåller att ju duktigare laholmarna är på att sortera och hålla ordning på stationerna, desto bättre blir det för skattebetalarna.

– Ju mer rena (rätt sorterade, red:s anm) förpackningar vi får in desto större ersättning får vi. Sortera ut förpackningar från restavfallet så gynnar det oss alla, säger Lotta Wolf.

LÄS MER:Återvinningsstation fick avlägsnas från köpcentrum

LÄS MER:Tidningscontainrarna på väg att försvinna

LÄS MER:Fel avfall dumpas på många sopstationer

ANNONS