Snart förvandlas kvarteret Humlan

En ansökan om att få riva den vita gårdsbyggnaden mittemot stadshuset har kommit in till kommunen. På platsen vill byggherren Staffan Påhlsson i stället bygga hyreshus med 24 lägenheter på marken.

ANNONS
|

Gårdsbyggnaden som bland annat innehållit en skomakarverkstad en gång i tiden, ville Kulturmiljö Halland skydda när inventeringen av fastigheter gjordes i kvarteret Humlan. Men förekomsten av äkta hussvamp i byggnaden satte stopp för försöken att bevara huset.

I dagarna lämnade fastighetsägaren, S Påhlsson Fastigheter AB via dotterbolaget Fastighets AB Laholmshumlan 10, in en ansökan om rivningslov för huset.

– Det är en ny detaljplan antagen och godkänd för kvarteret Humlan och vi kommer att lämna in en bygglovsansökan för att sätta upp lägenheter där. När vi har ett rivningslov på plats så avser vi att riva omgående, säger Staffan Påhlsson.

ANNONS

När papperna är klara och beslutet kommer är det snabba ryck. På cykelförrådets dörr, som vetter ut mot Humlegången, är det redan nu uppsatt en lapp att det ska tömmas.

– Nyproduktionen kommer i gång direkt efter rivningen är färdig. Vi håller på med bygglovshandlingar och kommer att bygga 24 lägenheter där, det kommer att vara små lägenheter som är på 50 kvadratmeter vardera. Vi hoppas att det ska vara inflyttningsklart om något år, säger Staffan Påhlsson.

Bygghandlingarna kommer nu att avlösa varandra mellan kommunen och byggherren. Tillsammans med Gunnohus som ska bygga 30 lägenheter bakom socialförvaltningen blir det en ordentlig förtätning av kvarteret.

– Det blir inget nytt kvarteret Hästen av det här bygget förhoppningsvis. Detaljplanen är fastställd och det är inga våningshöjder som utmanar det här, säger han och fortsätter:

– Vi får hoppas att hästen löser sig, det verkar inte vara en enkel resa. Där ska vi inte riva något som står i strid med detaljplanen, vi ville bara bygga på en grusplan. Något vi trodde skulle bli enkelt. Det blåa tvåvåningshuset mot torget hade vi inte tänkt riva från början utan det var länsstyrelsen själva som påtalade att det vore passande, säger Staffan Påhlsson.

ANNONS
ANNONS