Strax intill FTI:s återvinningsstation i centrala Laholm har olika företag ställt upp insamlingscontainrar för kläder. Men de får inte stå där. Samtliga otillåtna behållare har nu lappats med dekaler där ägaren uppmanas att avlägsna sitt kärl.
Strax intill FTI:s återvinningsstation i centrala Laholm har olika företag ställt upp insamlingscontainrar för kläder. Men de får inte stå där. Samtliga otillåtna behållare har nu lappats med dekaler där ägaren uppmanas att avlägsna sitt kärl. Bild: Henrik Williamsson

Snaran ska dras åt mot olovliga klädcontainrar

En enda aktör har tillåtelse att samla in kläder vid Laholms återvinningsstationer. Övriga ”ska väck”, som kommunens driftchef säger. Ett första steg är att de olovliga containrarna nu har lappats med ett tydligt budskap till ägarna.

ANNONS
|

”Denna container är uppställd här utan tillstånd. Den måste därför avlägsnas av ägaren.”

Så står det på de klisterlappar i orange och svart som nu pryder en mängd klädcontainrar invid återvinningsstationerna i Laholms kommun.

De enda behållare som får lov att vara där är de knallröda. De tillhör välgörenhetsorganisationen Björkåfrihet, den enda aktör i Laholm som har avtal med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Dekalen hänvisar containerägaren till FTI. Men inte många har velat lyfta på luren.
Dekalen hänvisar containerägaren till FTI. Men inte många har velat lyfta på luren. Bild: Henrik Williamsson

– Vi försöker styra upp det här tillsammans med Laholms kommun. Vi vill egentligen inte ha textilinsamling på återvinningsstationerna, det tillhör inte vår verksamhet. Men de finns ju där ändå. Då har vi valt att starta ett samarbete med Björkåfrihet, och sköter städningen åt dem. Men det kan vi bara göra om andra containrar som står där otillåtet försvinner, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI.

ANNONS

Få containerägare kontaktar FTI

Det är kommunens personal som varit ute och lappat containrarna. Texten på dem säger att ägaren måste ta bort sin behållare. Det finns också ett telefonnummer som går till FTI.

– Men det är väldigt få som hör av sig till mig. Dock har jag sett att det försvunnit en del behållare, exempelvis på Mellby center, säger Magnus Örnborg.

Att oseriösa aktörer står bakom åtminstone en del av klädcontainrarna skildrades bland annat av SVT:s Uppdrag granskning för någon månad sedan.

Men det är inte bara därför som Laholms kommun vill få bort dem.

– De står väldigt dumt till på många ställen. I Skummeslövsstrand har det till exempel ställts upp containrar som vi har fått flytta eftersom de kunde ha orsakat en trafikolycka, säger avfallsstrateg Lotta Wolf.

– De står faktiskt olagligt. Och det blir otroligt nerskräpat, säger hon.

Problematiskt att flytta behållarna

Men att det inte alltid är så enkelt att få bort dem vittnar alla som HP talat med. Problematiken jämförs med den som gäller skrotbilar som ställs vid vägkanten och inte får tas bort hur som helst.

– Men det har hänt att vi har fått ta bort containrar som stått väldigt olämpligt och där vi inte har kunnat få kontakt med ägaren, säger kommunens driftchef Kristofer Johansson.

ANNONS

Vid återvinningsstationen intill Laholms brandstation står just nu fem behållare precis utanför FTI:s inhägnad. Inte heller det är okej, menar Kristofer Johansson.

– Containrar som står utan tillstånd från vare sig FTI eller kommunen ska väck. Vi har satt upp lappar för att förhoppningsvis kommer de väl och tömmer någon gång och då blir de uppmärksammade på att de inte får stå där.

Dekalerna får ses som ett första steg innan det kan bli tal om tvångsförflyttning.

– Det är en markering, även mot allmänheten att man inte ska lägga något i de här containrarna, säger Magnus Örnborg.

LÄS MER:Klädcontainrar olagligt uppställda på Tobias mark

LÄS MER:Insamlingsbluffare snyltar på välgörenhet

ANNONS