Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TT, arkiv

Smyckestjuven kan få fängelse

Smyckestjuven, som sitter häktad, misstänkt för att ha hanterat och gjort flera villainbrott i Laholm i början av året skulle kunna dömas till ett fängelsestraff om han fälls för brotten, enligt en bedömning från rättspsykiatrin.

Den 33-åriga mannen hade närmare 200 smycken hemma hos sig och en hel del har matchats till flera olika villainbrott i Laholm. Själv erkänner han bara häleri men sitter häktad som misstänkt för flera villainbrott.

33-åringen har dömts för liknande brottslighet tidigare. Men då blev hans fängelsestraff inte aktuellt i slutändan. 

Ett första intyg uppgav att han kunde dömas till fängelse men en senare bedömning menade att han begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och hovrätten lät honom då få rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning. Ett fängelsestraff, om den dömde är under psykiskt sjuk, kan bara bli aktuellt om det finns synnerliga skäl för det. 

Nyligen blev den så kallade mindre § 7-undersökningen av 33-åringen klar, där rättspsykiatriska avdelningen av Rättsmedicinalverket gör en bedömning av mannen och om han kan bli aktuell för ett fängelsestraff om han döms för brotten.

I läkarintyget bedöms mannen inte ha haft någon allvarlig psykisk störning under gärningstillfällena eller vid undersökningen. Därför anser läkaren som undersökt 33-åringen att det inte finns något hinder för fängelse som påföljd.

Om det intyget står sig under hela ärendets gång, eller det likt tidigare inhämtas en annan utredning om 33-åringens hälsotillstånd, återstår att se.