Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smyckestjuven döms för tio inbrott

Smyckestjuven som härjade i Laholm under våren och åtalades för att ha gjort inbrott i tio hem, döms för samtliga. Den 33-åriga mannen får två års fängelse för sitt plundringståg.

Den 33-årige man som har dragit upp inbrottsstatistiken i Laholm fälls nu av Halmstad tingsrätt för de tio villainbrott som han åtalades för. Mannen har suttit häktad sedan i början av april, efter att ett par rådiga grannar på Idrottsgatan troligtvis hindrat ännu ett inbrott. 

Men trots att 33-åringen fått egentid i häktet fram tills huvudförhandlingen avslutades i förra veckan så har han inte kunnat presentera några trovärdiga anledningar till att han bara ska fällas för häleri, vilket han erkänt sig skyldig till. 

Mannen har uppgett att han köpt stöldgodset, mestadels bestående av smycken och kontanter, i Halmstad och Laholm. Men hur, när, av vem och på vilket sätt han tog sig till säljarna har han varit väldigt vag om. Rätten skriver i sin dom att det framstår som ”uppenbara efterhandskonstruktioner”.

Tillsammans med vittnesuppgifter som placerar mannen vid en del av de olika adresserna vid rätt tidpunk som det varit inbrott samt utdrag ur 33-åringens telefon som visat att han sökt på flera av adresserna och ringt till hemnummerna kort innan inbrottet skett, för att kontrollera om någon var hemma i husen. Samtidigt har mannen haft stöldgods hemma eller pantsatt det bara en kort tid efter inbrotten.

Rätten har kommit fram till att det är ett betydande värde mannen kommit över och att inbrotten utförts efter att de planerats och dömer honom därför till två års fängelse. Mannen ska dessutom vara kvar i häkte tills att domen vinner laga kraft.

33-åringen har tidigare dömts för tre husinbrott. Då blev det i stället aktuellt med rättspsykiatrisk vård för honom. Men enligt läkarintyg finns det inget hinder att nu döma honom till fängelse.

33-åringen ska betala skadestånd till sina offer, för vad som motsvarar det som de fått lägga ut i självrisk på hemförsäkringen.