Smittspridningen minskar i Laholms kommun.
Smittspridningen minskar i Laholms kommun. Bild: Johan Nilsson/TT

Smittläget ljusnar i Laholms kommun

Smittläget i Laholms kommun ser betydligt ljusare ut än vad det gjorde för några veckor sedan. Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Laholms kommun, gläds åt uppgifterna men vill samtidigt höja ett varningens finger.

ANNONS
LocationLaholm||

För några veckor sedan var smittspridningen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik, per 10 000 invånare 75 i Laholm. Nu ligger motsvarande siffra på 38.

– Det är naturligtvis mycket glädjande. Vi hade oturen att få in smittan i december och den resulterade i en snabb spridning. De flesta av dem som insjuknade runt jul har dock kryat på sig nu. I dagsläget har vi en sjuk person på ett särskilt boende och där har vi utfört upprepade smittspårningar eftersom vi har hittat smittan bland våra medarbetare. Ingen annan brukare har dock blivit smittad och det är ett tecken på att vi numera är jätteduktiga på att använda skyddsutrustning och att vi är noga med de basala hygienrutinerna, säger Cecilia Harley.

ANNONS
Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Laholms kommun.
Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Laholms kommun. Bild: Privat

Tror du att människor generellt tar restriktionerna mer på allvar nu än vad de gjorde för några månader sedan?

– Ja, mycket tyder på det. Tittar man på Region Hallands sammanfattning över läget kan man konstatera en kraftigt minskad spridning i åldersgruppen 20-69 år.

Cecilia Harley höjer dock ett varningens finger.

– Bara för att det ser bra ut just nu kan vi inte slappna av. Vi kommer att få leva med pandemin under hela 2021. Vaccinationerna kommer inte vara klara förrän tidigast vid midsommar och där emellan har vi sportlov och påsklov. Fortsätter vi inte att följa restriktionerna är risken stor att vi kommer att få se nya toppar efter dessa lov.

ANNONS