Äldreboendena Randerslund och Solhemmet är de enda som hittills drabbats av coronaviruset i Laholms kommun. Båda två uppges nu vara fria från smitta.
Äldreboendena Randerslund och Solhemmet är de enda som hittills drabbats av coronaviruset i Laholms kommun. Båda två uppges nu vara fria från smitta. Bild: arkiv

Smittade äldreboenden specialgranskas av Ivo

De två äldreboenden i Laholms kommun som drabbats av coronasmitta sätts under lupp i nationell granskning.

ANNONS
LocationLaholm||

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har valt ut äldreboendena Randerslund i Ränneslöv och Solhemmet i Veinge för en fördjupad coronagranskning.

Med anledning av den pågående smittspridningen av Covid-19 i Sverige genomför Ivo en tillsyn över hela landet. Insatsen fokuserar på medicinsk vård och behandling för äldre som bor på särskilda boenden.

Till en början tittade myndigheten på alla kommuner och regioner i landet. Utifrån de uppgifterna sätts nu de två drabbade boendena i Laholms kommun under lupp.

Patientjournaler

Ivo har begärt att få journalerna från tio smittade personer på varje utvalt boende. Det ska gälla de fem först insjuknade och de fem sist insjuknade på respektive boende som har eller har haft covid-19, inklusive avlidna personer.

ANNONS

Tiden har avgränsats till mellan 1 februari och 1 juni. Ivo vill också ha kontaktuppgifter till sjuksköterska som haft patientansvaret för de covidsjuka. De kommer att intervjuas via telefon eller Skype under hösten.

Som ett led i den stora granskningen har myndigheten redan intervjuat Laholms kommuns medicinskt ansvarige sjuksköterska (MAS) och hälso- och sjukvårdsdirektören för Region Halland.

Laholms kommun måste svara senast 17 juli.

Började i Ränneslöv

Randerslund var det första äldreboendet i kommunen som i mars fick in coronaviruset bland äldre och personal på boendet. Åtminstone 14 av de boende konstaterades smittade, varav sex avled.

Även på det andra smittade boendet, Solhemmet i Veinge, har både smittade och avlidna rapporterats, men i mindre omfattning.

LÄS MER:Beskedet: Äldreboenden är nu fria från covid-19

LÄS MER:Fem smittade av covid-19 på Solhemmets äldreboende

LÄS MER:Dödstalen sticker inte ut på äldreboenden

LÄS MER:Randerslund helt friskt från coronasmitta

ANNONS