Småbyar pekas ut för kommunalt avlopp

För att säkra rent dricksvatten behöver fler hushåll i Laholms kommun anslutas till det kommunala avloppsnätet. En ny spillvattenplan pekar ut sex byar med särskilt stort behov.

ANNONS
|

Edenberga toppar listan. Där är planeringen redan i gång.

Fem andra byar har också fått högsta prioritet, kategori 1. Åtta byar klassas som kategori 2 och 3, där en anslutning vore bra men miljönyttan inte motiverar kostnaderna i samma utsträckning.

För kostar gör det. Prislappen har beräknats till hisnande 174 miljoner kronor för att dra totalt 33,1 kilometer avloppsrör om samtliga 424 hushåll ska anslutas. Det blir över 400 000 kronor per fastighet.

–Det här är bara en utredning och kostnaderna är väldigt översiktliga, säger Nina Fransson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Laholms kommun.

Gemensam nämnare för de utpekade områdena är enskilda brunnar med dålig rening. Många leder ner avloppsvattnet i grundvattnet via stenkista eller sjunkbrunn. Grundvattnet påverkar i sin tur ytvattnet och når vattendrag med dålig ekologisk status.

ANNONS

–Där är ofta flera hus som har väldigt små tomter och egen brunn och eget avlopp. Då är det ganska svårt att göra ett nytt eget avlopp på sin egen tomt, om man ska ta hänsyn till både sin egen och alla grannarnas vattenbrunnar.

Spillvattenplanen har tagits fram av ett konsultbolag i samarbete med Laholmsbuktens va och miljökontoret i Laholm.

–Vi gjorde en sökning och hittade de lite mer tätbebyggda byarna. Då fick vi fram 40 byar. Sedan har vi åkt runt och tittat på dem och försökt fundera ut var det kan finnas problem. Då har vi fått fram de här 14. De sex som fick högst prioritet får vi titta vidare på.

”Möjligen kan de områden som berör vattenskyddsområden ges absolut högsta prioritet, då detta har betydelse för dricksvattensäkerheten”, skriver konsulterna.

Dit hör tio hus utanför Knäred, om inte ortens vattentäkt flyttas.

–Av samma anledning ska man bygga ut lite i vattenskyddsområdet i Veinge. Man ska inte ha enskilda avlopp precis jämte kommunala vattentäkter, säger Nina Fransson.

Hur mycket en anslutning kommer att kosta för den enskilde fastighetsägaren återstår att se. Variationen mellan byarna är stor.

ANNONS

–Det får vi också utreda. Det är sådana frågor som också är uppe i Edenberga, hur mycket de ska betala. Va-kollektivet ska ju vara självfinansierande, säger Nina Fransson.

–För Edenberga hoppas jag att det kommer ett beslut snart, både för oss och för dem som bor där. Det behöver vi verkligen jobba med.

Spillvattenplanen ska fungera som underlag i kommunens kommande och mer övergripande va-plan.

Förslaget är just nu ute på remiss.

Tätbebyggda områden som i dag har enskilda avlopp har rangordnats utifrån faktorer som storlek, miljönytta och kostnader.

Högst prioritet, kategori 1

Edenberga-Gråberg, Getaryggen i Hishult, Mellby, östra Mästocka, Skogaby sjö och sydvästra Knäred. Totalt 207 fastigheter.

Kategori 2

Köpinge, Munkamjäll (mellan Laholm och Kövlinge), Göstorp, Sjöalt och Ålstorp. Totalt 145 fastigheter.

Kategori 3

Horsabäck, Nordanå och Stäme. Totalt 72 fastigheter.

ANNONS