Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholm har inget större lager av skyddsutrustning för sjuksköterskor och omsorgspersonal. Även handsprit är en bristvara. Nu gäller det att hushålla och på alla sätt försöka få in material. Bild: Adam Ihse/Pontus Lundahl
Laholm har inget större lager av skyddsutrustning för sjuksköterskor och omsorgspersonal. Även handsprit är en bristvara. Nu gäller det att hushålla och på alla sätt försöka få in material. Bild: Adam Ihse/Pontus Lundahl

Skyddsutrustning på väg att tryta i Laholms vård och omsorg

I Laholm är äldrevårdens lager av skyddsutrustning i stort behov av påfyllning.
– Får vi ett utbrott med många patienter klarar vi oss inte, säger Maria Persson, MAS i Laholm.

Varje dag håller kommunens olika verksamheter möten om corona-situationen. Redan i slutet av förra veckan var mängden kvarvarande skyddsutrustning uppe för diskussion.

Det handlar om material som används av kommunal sjukvårds- och omsorgspersonal: munskydd, visir, skyddsrockar och handsprit.

– Vi har gjort en inventering av vad vi har och håller fortfarande på. Meningen är att vi ska ha en central för skyddsutrustning som vi kan fördela ut om vi får ett utbrott i ett visst område, säger Maria Persson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

Klarar ni er i dagsläget?

– Nja, det behöver absolut komma in mer material. Skulle vi få ett utbrott med många patienter har vi inte skyddsutrustning så vi klarar oss. Då får vi skicka in patienter till sjukhuset. Så ser det ut i hela Region Halland.

På måndagen fanns fortfarande inga konstaterade smittfall i Laholms vård- och omsorgsverksamhet. Men Maria Persson kan inte svara på hur länge skyddsutrustningen varar i nuvarande förbrukningstakt.

I Laholm har man bestämt sig för att leta efter utrustning inte bara i de normala kanalerna, utan även i vanlig detaljhandel.

– Vi har fått besked om att vi får titta även utanför våra upphandlingsområden för att få in material. Vi har några personer som tittar på olika företag. Vi måste göra det bästa av situationen, huvudsaken är att vi får tag på rätt material, säger Maria Persson.

Handsprit är svårt för alla att hitta i dessa dagar. Även för Laholms kommun. Medarbetarna får hushålla.

– Vi har handsprit men vi behöver mer. Vi som sitter på kontor behöver inte ha handsprit, vi kan gå till toaletten och tvätta oss regelbundet med tvål och vatten. Handspriten ska gå till vården, säger Maria Persson.

LÄS MER: Förbud att gå in på äldreboende och att resa ut från skolor

LÄS MER: Kommunen tar fram handlingsplaner för corona

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!