Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter flera våldsamma incidenter på Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen klev facket in med den kraftiga åtgärden att utfärda skyddstopp för transporter av klienter. Personal har blivit utsatt för angrepp under körning. Bild: Henrik Williamsson
Efter flera våldsamma incidenter på Humanas LSS-boende på Ängelholmsvägen klev facket in med den kraftiga åtgärden att utfärda skyddstopp för transporter av klienter. Personal har blivit utsatt för angrepp under körning. Bild: Henrik Williamsson

Skyddsstopp för Humana LSS – personal angripen vid bilkörning

Efter rapporter om våld vid bilfärder slog Kommunals skyddsombud omedelbart till med ett stopp för biltransporter av klienter vid Humanas LSS-boende i Laholm.
– Det var fara för liv och hälsa, säger Ante Hultin, regionalt skyddsombud för Kommunal.

Förra onsdagen åkte Ante Hultin till Humanas LSS-boende vid Ängelholmsvägen. Besöket hade initierats av fackförbundet Kommunal i Laholm.

– Det var ett påkallat besök utifrån att personal och före detta personal ville att jag skulle komma och titta, säger Ante Hultin.

Skyddsombudet säger att det har framkommit uppgifter om det han kallar ”allvarliga arbetsskador” hos personalen.

Personal angripen under bilkörning

Det som Ante Hultin slog ner hårdast på efter sitt samtal med personalen var riskerna vid transporter av klienter.

Enligt Ante Hultin har Kommunal fått rapporter om att personal har utsatts för utåtagerande våldssituationer under bilfärd.

– Transporter ska vara säkra för både klienten, personalen och för tredje man. Det bedömde jag inte att det var. Här fanns det fara för liv och hälsa, säger Ante Hultin.

Han fortsätter:

– Har man klienter som visat en utåtagerande problematik måste du kunna sitta och köra utan att bli störd. Det saknades skydd för föraren. Sitter du och kör på E 6 och får en arm runt halsen eller någon slänger sig fram och tar tag i ratten är det inte lämpligt, minst sagt.

Skyddstopp mot Humanas transporter

Som en följd av uppgifterna meddelade han direkt efter mötet ett skyddsstopp mot klienttransporter.

Facket kräver att Humanas bilar ska förses med ”taxiskydd” så att passageraren inte kan komma åt föraren. Ett annat krav är att larm ska utformas så att personalen kan larma i bilen på ett enkelt sätt.

– Larmfunktionen är inte tillfyllest. Man har en mobil som ska plockas fram och låsas upp. Sedan ska man ringa. Står du utmed E 6 eller är fasthållen klarar du inte det, säger Ante Hultin.

Skyddsstoppet meddelade han via mejl till verksamhetschefen Jenny Lindgren som inte var på plats i Laholm vid besöket.

Enligt Ante Hultin fanns heller ingen annan arbetsledare där.

Humana motsatte sig stoppet

Jenny Lindgren svarade i ett mejl bland annat att ”Vi motsätter oss skyddsstoppet”. Därmed skickades ärendet över till Arbetsmiljöverket för fortsatt handläggning där.

Däremot gick Jenny Lindgren med på den temporära lösning som facket föreslagit, att tills vidare ha två personal i bilen vid klienttransporter.

– De får köra med dubbelbemanning och arbetsgivaren håller med om det . Därmed är skyddsstoppet hävt, säger Ante Hultin.

LÄS MER: Polis och kommun slår larm om LSS-boende

LÄS MER: Humana oenig med polisen om händelser på LSS-boende

HP skrev nyligen om hur Inspektionen för vård och omsorg nu granskar Humanas LSS-boende i Laholm. I artikeln ifrågasatte Polisen, Laholms kommun och psykiatrin i Halmstad om boendet klarar av uppgiften att vårda patienter med tunga vårdbehov. Främst då med farhågan att klienter skulle lida skada.

Facket har å sin sida fått in uppgifter om händelser som lett till skador på personalen.

– Det framkom att det har skett en rad allvarliga arbetsskador med personskada hos personal, säger Ante Hultin.

Rörde det transporter eller någonting annat?

– Det är annat. Tyvärr får jag inte säga något om vad det var för något.

Hot och våld ska gås igenom

Ante Hultin är just nu ledig, men säger att han som skyddsombud ska fortsätta följa upp arbetsmiljön på Ängelholmsvägen.

– Ja, det ligger i den högsta prion när jag kommer tillbaka att tillsammans med arbetsgivaren få till en mycket riktad skyddsrond mot hot och våld, och en genomgång av tillbud och arbetsskador.

Humanas verksamhetschef Jenny Lindgren skriver i ett mejl till HP att hon är angelägen om en dialog med skyddsombudet men att hon ”inte har all information då jag flertalet tillfällen har försökt nå det regionala skyddsombudet över telefon sedan utfärdandet i onsdags, men utan resultat”.

”Jag beklagar men har av denna anledning just nu svårt att kommentera utfärdat skyddsstopp”, skriver verksamhetschefen.

LÄS MER: Nytt privat LSS-boende öppnar snart

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!