Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholms kommuns digitala jobbmässa drabbades inför premiärupplagan på onsdag av en personuppgiftsincident. Namn och bild på en man som har skyddad identitet skickades ut till alla registrerade mässbesökare. Bild: Laholms kommun, skärmdump av mejlet
Laholms kommuns digitala jobbmässa drabbades inför premiärupplagan på onsdag av en personuppgiftsincident. Namn och bild på en man som har skyddad identitet skickades ut till alla registrerade mässbesökare. Bild: Laholms kommun, skärmdump av mejlet

Skyddad identitet röjdes till alla på digital jobbmässa

En person med skyddad identitet röjdes till samtliga drygt 200 personer som anmält sig till Laholms kommuns digitala jobbmässa.
– Det är olyckligt att det kunde ske, säger förvaltningschef Andreas Meimermondt.

I coronatider har kommunens vanligtvis välbesökta jobb- och utbildningsmässa på Campus Laholm flyttat ut på nätet. På onsdagen ska den för första gången genomföras helt digitalt.

En av de som föranmält sig att delta är en man vars familj har skyddad identitet. För att skydda deras personuppgifter uppmanade en medarbetare på Jobb Laholm honom att inte delta.

Namn och bild röjdes

Men när mannen skrev till jobbmässan för att gå ur skickades hans mejl automatiskt vidare till samtliga över 200 registrerade besökare och utställare. De kunde se hans för- och efternamn och bild samt uppgiften att familjen hade skyddad identitet.

Meddelandet till arrangören skickades automatiskt ut till samtliga registrerade mässbesökare.
Meddelandet till arrangören skickades automatiskt ut till samtliga registrerade mässbesökare.

Flera mottagare reagerade.

”Detta mail har nog gått till fler än det var ämnat för. Vi har raderat hans mailadress i våra system. Ni bör titta över era interna rutiner”, skrev en av arbetsgivarna som ska ställa ut på mässan.

”Radera mejlet”

Två timmar efter att HP uppmärksammat arrangörerna på vad som hänt skickade kommunen en uppmaning till alla mässbesökare:

”På grund av ett enskilt misstag och en olycklig teknisk lösning har idag ett mail gått ut till alla registrerade besökare. Vi ber dig att radera mejlet och har nu tagit bort möjligheten att maila alla samtidigt från plattformen. Vi beklagar det som skett.”

– En enskild individ har begått ett misstag och den tekniska plattformen har inte sett till att göra det omöjligt, säger Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef i Laholms kommun.

I stället har man skickat ett meddelande rakt ut i etern.

Han kallar det som hänt ”olyckligt”, men betonar att ”ingen i organisationen har röjt någonting”. Kommunens uppfattning är att personen av misstag röjde sig själv.

– Det finns en knapp för att lämna gruppen och man kunde valt att skicka meddelande till arrangören. I stället har man skickat ett meddelande rakt ut i etern.

Olyckliga omständigheter

Att mejlet till jobbmässans adress automatiskt skickades vidare till samtliga deltagare var dock inget som personen var medveten om. På eftermiddagen stängde kommunen av den funktionen.

– En stor mängd olyckliga omständigheter måste inverka på samma sätt för att det här ska kunna ske, kombinerat med att den enskilde tar olyckliga beslut, säger Andreas Meimermondt.

Jobbmässan genomförs som planerat på onsdagen mellan klockan 13 och 16. Cirka 20 utställare deltar och det går fortfarande att anmäla sig kostnadsfritt som besökare.

– Det är första gången vi gör en sådan här mässa och det är en läroprocess. En digital mässa ger egentligen möjlighet för människor med skyddad identitet att delta på lika villkor, eftersom man kan använda vilken e-postadress man vill, säger Andreas Meimermondt.

LÄS MER: Laholm ordnar jobbmässa online

LÄS MER: Mingla med arbetsgivare på jobbmässa

LÄS MER: Dubbla antalet företag på årets jobbmässa

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!